Με μικτή εικόνα έκλεισε η Wall Street

Με τους Dow Jones και Nasdaq σχεδόν αμετάβλητους και με τον S&P 500 να σημειώνει την τέταρτη διαδοχική ημέρα απωλειών τερμάτισε η Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα που έβαλε “φρένο” στην ανοδική πορεία της αγοράς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ήπια ανοδικά, με τους δείκτες να επιταχύνουν τον βηματισμό τους στην πορεία, αντλώντας ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι είναι αναγκαία η έγκριση ενός μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης προκειμένου να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία.

Το θετικό κλίμα τροφοδότησε και η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών, που ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων “έκοψε” την όρεξη των επενδυτών στην πορεία, με τους δείκτες να χάνουν τον ρυθμό τους.

Την Πέμπτη η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση προκειμένου η χώρα θα ανακάμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρότι κάποια οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

“Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο το οποίο να αντιμετωπίζει τον πόνο τον οποίο υπέστησαν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν πίσω στην πληρωμή των ενοικίων τους, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς, μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν”, ανέφερε η κ. Γέλεν.

“Νομίζω ότι το τίμημα του να κάναμε υπερβολικά λίγα θα ήταν πολύ υψηλότερο του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα”, συμπλήρωσε.

Παρότι η δήλωση της Γέλεν ενίσχυσε την αισιοδοξία έγκρισης του πακέτου Μπάιντεν, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς κοντά στο 0% στο άμεσο μέλλον, οι επενδυτές φοβούνται ότι η άνοδος του πληθωρισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, η αισιοδοξία για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα μερίδα επενδυτών να αυξάνουν τις θέσεις τους στα ομόλογα, προσβλέποντας σε κάποιες καλές αποδόσεις. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε στο περίπου 1,35%, έναντι 1,199% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της αγοράς παρότι ξεκίνησαν ανοδικά “φρέναραν” πριν το καμπανάκι της λήξης και έκλεισαν με οριακές μεταβολές.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που έφτασε ενδοσυνεδριακά να προσθέτει έως και 150 μονάδες περίπου, τράβηξε “χειρόφρενο” και έκλεισε αμετάβλητος στις 31.484,32 μονάδες. Ο δείκτης των blue chips είναι μάλιστα και ο μόνος εκ των τριών βασικών δεικτών της αγοράς που ολοκλήρωσε την εβδομάδα ανοδικά, αν και με μικρά κέρδη της τάξης του 0,1%.

Ο ευρύτερος S&P 500 δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και έκλεισε τελικά με υποχώρηση 0,19% στις 3.906,71 μονάδες, γράφοντας την τέταρτη διαδοχική ημέρα απωλειών και την πρώτη πτωτική εβδομάδα του για τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης σημείωσε σε εβδομαδιαία βάση πτώση 0,7%.

Τέλος, ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 13.874,46 μονάδες, με απώλειες 1,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Σχετικά Νέα