Με μικρή υποχώρηση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Έπειτα από πλήθος εναλλαγών προσήμου η Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 915,51 μονάδες με οριακή πτώση 0,11% και τζίρο μόλις 34 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της γενικότερης εικόνας ήταν η στενή διακύμανση σε εύρος 6,74 μονάδων και αυτό κυρίως λόγω της υποχώρησης λίγο μετά το άνοιγμα στο χαμηλά ημέρας στις 910,65 μονάδες.

Παρομοίως ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,26% και έκλεισε στις 2.220 μονάδες, ο τραπεζικός έχασε μόλις 0,07% στις 631,98 μονάδες και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε στις 1.383 μονάδες με -0,63%.

Με οκτώ συνεδριάσεις να απομένουν έως το τέλος του έτους η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα και ουσιαστικός στόχος του ΓΔ είναι να διαφυλάξει τις 900 μονάδες, καταγράφοντας θετική απόδοση σε ένα έτος με διψήφια ποσοστά απωλειών στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, διαγραμματικά o Γενικός Δείκτης εμφανίζει έντονα “σημάδια κόπωσης” έχοντας διανύσει ενάμιση περίπου μήνα στην περιφέρεια των 900 μονάδων. Βαίνοντας προς τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους και δεδομένου του βραχυπρόθεσμα πτωτικού momentum στα Χρηματιστήρια ΗΠΑ και Ευρώπης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον προς τις “άμυνες” που βρίσκονται στο εύρος 880-860 μονάδες του ΓΔ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένης της αφετηρίας του 2022 από τις 893 μονάδες, η διατήρηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο θα έχει τη δική της σημασία και σημειολογία για την ανθεκτικότητά της εν μέσω μίας εξαιρετικά απαιτητικής χρονικής συγκυρίας για τους απανταχού επενδυτές.

Από την άλλη, επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά έτους και γύρω στις 950 θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με κάποιο ξαφνικό ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που μοιάζει όμως απίθανο για τις διεθνείς αγορές έπειτα από το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν συντονισμένα οι κεντρικοί τραπεζίτες ότι η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ακόμα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εισήλθε στον χορό της αυστηροποίησης των χρηματοδοτικών συνθηκών, με την απρόσμενη τροποποίηση του εύρους του ορίου διακύμανσης της απόδοσης του 10ετούς της τίτλου στο 0,5% από 0,25% προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι στο κλείσιμο της ελληνικής αγοράς, ο DAX στη Γερμανία κινούταν στο -0,4%, ο CAC 40 στη Γαλλία στο -0,3% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,2%.

Στο ταμπλό
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έβαλε πλάτη στις συναλλαγές με άλμα 4%, η Βιοχάλκο αντέδρασε μετά τη χτεσινή πτώση με +1,9% σήμερα, η Aegean κινήθηκε στο +1,8% η Lamda στο +1,4% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +1,1%.

Με κέρδη στην περιοχή του 0,8% ολοκλήρωσαν οι ΟΛΠ και Τιτάνας και ο Σαράντης πρόσθεσε 0,4%.

Μικτή ήταν οι εικόνα στις τράπεζες τελικά, με την Alpha και την Eurobank σε θετικό έδαφος με 0,4% και 0,1% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς σημείωσε ανεπαίσθητες απώλειες 0,07 και η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,75%.

Οι εντολές πωλήσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εστιάστηκαν σε ΕΥΔΑΠ (-1,79%) Jumbo (-1,77%) ΟΤΕ (-1,33%) Ελλάκτωρ (1,29%), Ελβαλχαλκόρ (-1,22%) και Coca Cola (-0,98%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε το Πλαίσιο με +2%, ενώ η Premia έχασε 1,8%, η Τεχνική Ολυμπιακή 2,5% και οι Κρι Κρι και Entersoft από 2,8%.

Ενδεικτικό της ισορροπίας της ημέρας είναι ότι επί του συνόλου των μετοχών, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 49 πτωτικά και 49 παρέμειναν σταθερές.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα