Με μικρή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έστω και οριακά, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις σε αρκετούς του τίτλους, ειδικά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, αλλά δεν κατάφερε να διαπεράσει την κρίσιμη αντίσταση των 1.080 μονάδων, η οποία και θα είναι το πρώτο τεστ της ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,10% στις 1.069,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 1.079,82 μονάδων (+1,08%) και 1.068,46 μονάδων (+0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,61 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,55 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,19 εκατ. τεμάχια αξίας 12,41 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 2.589,68 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.550,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 789,14 μονάδες.

Καλύπτεται το χαμένο έδαφος
Το Χρηματιστήριο έχει καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος του Μαρτίου, αλλά έχει μπροστά του έναν μεγάλο σκόπελο, τις 1.080 μονάδες, ο οποίος όπως φάνηκε θα χρειαστεί περισσότερα “καύσιμα” για να διασπαστεί. Ενδεικτικό, όμως, της αξίας της ανάκαμψης είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης απώλεσε από τα υψηλά της πρώτης μέρας του Μαρτίου έως και -12,5%, αγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ενώ από τα χαμηλά των 998 μονάδων κερδίζει 8% μέχρι σήμερα.

Βέβαια, μετά από το σχεδόν +8% (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό) είναι εύλογο να υπάρξει κάποια κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς η προεκλογική νευρικότητα παραμένει. Η αγορά εστιάζει άλλωστε στις προεκλογικές ισορροπίες, αλλά αυτό όμως που έχει βοηθήσει το κλίμα στο Χρηματιστήριο είναι ότι οι πωλητές έχουν τηρήσει μια πιο μετριοπαθή στάση τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας περισσότερο χώρο στους αγοραστές να έχουν τα ηνία του ταμπλό.

Ποιος όμως είναι ο λόγος της ανακωχής των πωλητών; Οι εξελίξεις του Μαρτίου, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας (σιδηροδρομικό δυστύχημα, τραπεζική κρίση κ.λπ.), συμπίεσαν σημαντικά τις αποτιμήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην αντανακλούσαν και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μακροπρόθεσμα δηλαδή, οι long θέσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν, με πολλά χαρτοφυλάκια να προτιμούν να υπομείνουν μια περίοδο “ζημιών” αλλά να μην χάσουν τη συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά.

Πάντως, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το συμπέρασμα του Δημοσθένη Τρίγγα της BETA Χρηματιστηριακής, μετά από επεξεργασία των επιδόσεων του Χρηματιστηρίου κατά τις 14 εκλογικές διαδικασίες από το 1974, σύμφωνα με το οποίο αστάθεια στην αγορά περιορίζεται στην προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα οι εκλογικές διαδικασίες τείνουν να μην έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην απόδοση του Χρηματιστηρίου. Με άλλα λόγια, και σε συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 70%, οι μετοχές ακολουθούν ανοδική τροχιά στα χρόνια που τυχαίνει να συνδυάζονται με την προσφυγή στις κάλπες, για την ανάδειξη των κυβερνήσεων της χώρας.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas έκλεισε με κέρδη 2,31%, με τις Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίο και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Quest, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ και Λάμδα υποχώρησαν κατά 2,59% και 2,07% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Aegean, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα