Με μικρή άνοδο έκλεισε τελικά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε τελικά σήμερα να βάλει στοπ στο πτωτικό σπιράλ και να κλείσει σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρούς αντίδρασης μετά μάλιστα από τις σημαντικές απώλειες που έχει καταγράψει τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 1.233,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.213,64 μονάδων (-0,95%) και 1.233,81 μονάδων (+0,70%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 2.980,67 μονάδες, ενώ στο +0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.018,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,44% στις 951,89 μονάδες.

Αφού έκανε μια απότομη 20λεπτη “επίσκεψη” στις 1.213 μονάδες, το ΧΑ βρήκε γρήγορα τις στηρίξεις για να ανατρέψει τις πιέσεις που δέχτηκε μεταξύ των 11:00 και 12:00 και να κρατηθεί, αν και με δυσκολία, σε θετικά εδάφη έως το τέλος. Ωστόσο, οι βοήθειες που έλαβε δεν ήταν στιβαρές, ούτε έδωσαν το μήνυμα ότι η αντίδραση ήρθε μετά την τριήμερη απότομη πτώση, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την αυριανή συνεδρίαση, η οποία έχει και λήξη παραγώγων.

Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 προσπάθησε να κρατήσει τις 2.980 μονάδες, όπου συμπίπτει η ανοδική γραμμή τάσης του έτους, αλλά και το 38% της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Το αντίστοιχο σημείο του γενικού δείκτη είναι στις 1.233 μονάδες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκαν με αποφασιστικότητα, στερώντας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στην παρούσα η αγορά.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν τις αιτίες της μεγάλης πτώσης που έχει καταγράψει η αγορά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, απογοητεύοντας για το timing που συνέπεσε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αγορά κυοφορούσε τη διορθωτική της τάση από τα τέλη Ιουλίου, αναζητώντας όμως ισχυρότερες αφορμές προκειμένου να την εκδηλώσει σε όλο της το εύρος, το οποίο σαφώς είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της πολύμηνης ανόδου.

Είναι γενικός κανόνας των αγορών ότι όταν οι αποτιμήσεις φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, ο βαθμός ευαισθησίας σε εξωγενείς παράγοντες αυξάνεται. Τόσο η απροθυμία των αγοραστών να δώσουν εντολές, όσο και η βιάση των πωλητών να εγγράψουν τα κέρδη τους, δημιουργούν το τέλειο μείγμα της διόρθωσης. Εάν μάλιστα εμφανιστεί και κάποια πηγή αβεβαιότητας, όπως αυτή της καταστροφής σε ένα νευραλγικό τμήμα της οικονομίας, τότε η “συνταγή” της διόρθωσης έχει σχηματιστεί.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, Λάμδα και Eurobank οδήγησαν στο τέλος την αντίδραση με κέρδη άνω του 2%, με τις Motor Oil, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Coca Cola και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Quest, Βιοχάλκο, Autohellas, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έχασε 2,08% και η Cenergy υποχώρησε κατά 1,94%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Aegean και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

 

πηγή   capital.gr