Προσπάθεια να συνεχιστεί η χθεσινή αντίδραση καταγράφεται αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το πρωινό -0,96% και τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης, οι αγοραστές δείχνουν να αποκτούν τον έλεγχο της αγοράς και να επιχειρούν στις 770 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,60% στις 770,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.956,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,02% στις 646,35 μονάδες.
Η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των μέτρων έναντι του κοροναϊού στην οικονομία και στην προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει και να στηρίξει τη δραστηριότητα. Και όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, η μεταβλητότητα θα είναι η νέα κανονικότητα εωσότου ποσοτικοποιηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κοροναϊού, βάσει του οποίου θα παγιωθούν και οι επενδυτικές στρατηγικές.
Πάντως, οι προσδοκίες για μια παρέμβαση της ΕΚΤ έχουν αυξηθεί, τόσο από τη δήλωση ετοιμότητας της επικεφαλής Κ. Λαγκάρντ, όσο και τη χθεσινή αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στις ΗΠΑ. Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 12 Μαρτίου, όταν και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, από το οποίο αναμένονται αρχικά μικρές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη ρευστότητα της οικονομίας.
Η παραπάνω εξέλιξη εκτιμάται από τους εγχώριους αναλυτές ως θετική, δεδομένου ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος της διευκολυντικής πολιτικής της ΕΚΤ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να ενταχθούν και τα ελληνικά assets στα προγράμματά της. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Ένα τέτοιο σενάριο, σε συνδυασμό με τη συνέπεια της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, θα ενισχύσει την επενδυτική βάση του ΧΑ, η οποία σήμερα έχει μεσο-βραχυχρόνιο ορίζοντα. Η παρουσία passive funds ή θεσμικών επενδυτών θα δώσει μεγαλύτερο βάθος σε μια αγορά που στοχεύει να επανέλθει στις αναπτυγμένες, μειώνοντας έτσι το βαθμό μεταβλητότητας, δύο στοιχεία που στην πρόσφατη μεγάλη διόρθωση επισημάνθηκαν από τους εγχώριους αναλυτές.
Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Σαράντης ενισχύονται κατά 2,83% και 2,20% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ , Πειραιώς και Motor Oil. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Titan, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Aegean και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 3,44%, ενώ Λάμδα και Βιοχάλκο ελέγχουν τις απώλειες τους κάτω από το 1%. Χωρίς μεταβολή η Jumbo.
πηγή capital.gr