Με μικρά κέρδη σήμερα, κοντά στις 830 μονάδες το χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτρέποντας τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, αλλά χωρίς να χάσει την επαφή του με τις 830 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν ανεπιτυχώς.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 829,74 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 822,75 μονάδων και 833,17 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,11%, στις 2.034,70 μονάδες, ενώ στο -0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.322,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 667,72 μονάδες.

Το ΧΑ σήμερα έδειξε ότι δεν μπορεί να δοκιμάσει με αξιώσεις την αντίσταση των 830 μονάδων, ειδικά μάλιστα όταν έχει προηγηθεί μία συνεδρίαση που έδωσε ισχυρά κέρδη. Όταν η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί τόσο επί τρεις εβδομάδες, ήταν εύλογο να εκδηλωθούν κινήσεις ώστε να ενθυλακωθεί μέρος των χθεσινών κερδών.

Άλλωστε, η άνοδος αρκετών τίτλων στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως ελκυστική για κατοχύρωση, ενώ αποτελεί και ένα βραχυπρόθεσμο “γλυκαντικό” για τις ζημίες που καταγράφουν αρκετά χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στην αγορά μετεκλογικά. Μετά από τις μεγάλες ζημίες των πρώτων δύο εβδομάδων του Αυγούστου, η κεφαλαιοποίηση χτες αυξήθηκε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, στα 57,3 δισ. από 55,29 δισ. ευρώ την προηγούμενη.

Παρόλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να μείνει σε επαφή με τις 830 μονάδες, παρά την επιφυλακτικότητα των αγοραστών, καθώς η προσφορά που υπήρξε απορροφήθηκε στο τέλος, οδηγώντας σε ένα balance δυνάμεων. Εάν η συναλλακτική δραστηριότητα είχε κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, τότε το ΧΑ θα έθετε τις βάσεις για τη διάσπαση της αντίστασης των 830 μονάδων.

Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και σαφώς μη υποστηρικτικό για το ΧΑ, δεδομένης και της διόρθωσης της Wall Street μετά το τριήμερο ανοδικό σερί, αλλά και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε, παραιτήθηκε και η χώρα ενδεχομένως να οδεύει προς πρόωρες εκλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο στην Ευρωζώνη.

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε άλμα 4,29%, με τις Jumbo, Motor Oil και ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Στο +1,98% έκλεισε ο ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Μυτιληναίος, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Titan έκλεισε με απώλειες 2,56%, ενώ Πειραιώς και Eurobank έκλεισαν με πτώση 1,59% και 1,94% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα και Aegean.

Σχετικά Νέα