Με μικρά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό πρόσημο, αλλά αποτυπώνοντας περισσότερο την ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα που υπάρχει παραδοσιακά στην καρδιά του Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 637,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 631,14 μονάδων (-0,60%) και 637,27 μονάδων (+0,36%). Ο τζίρος ανήλθε στα 23,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

Ήπια άνοδος και θερινή… ραστώνη στο Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,58%, στις 1.536,68 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 836,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 316,79 μονάδες.

Ουδέτερη χαρακτηρίζουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σημερινή συνεδρίαση οι εγχώριοι αναλυτές, αν και κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει θετικά, καθώς η αγορά έχει εισέλθει στην καρδιά του Αυγούστου, όταν και κάθε χρόνο η θερινή ραστώνη ανακόπτει τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις. Άλλωστε σύμφωνα με το capital.gr, η αγορά ήδη είχε μπει σε μια πλάγια πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, με τις όποιες κινήσεις να έχουν καθαρά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, χωρίς να υποδηλώνουν τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής. Και σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει στο κανάλι της συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρις ότου η αγορά αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της οικονομίας.

Αυτό όμως που συζητείται από τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά είναι ότι το άνευ προηγουμένου εξάμηνο που διανύει η οικονομία μπορεί να διαδεχτεί μια ισχυρή ανάκαμψη μόνο εάν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που να δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως όλα δείχνουν, καθυστερεί. Και όσο καθυστερεί τόσο μεγαλύτερο θα γίνει το πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Επομένως, δεν αποκλείεται σε λίγους μήνες να υπάρχουν εκτιμήσεις για την ανεπάρκεια αυτού του πακέτου που θα εισέλθει στην οικονομία, και όχι μόνο στην ελληνική. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις, όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές, περί ισχυρής ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι διαψεύδονται, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.

Έτσι, η επάνοδος στα desk θα είναι μια προσγείωση στην περίπλοκη πραγματικότητα. Άλλωστε ο τουρισμός της χώρας εκπέμπει SOS μετά και τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τη μειωμένη ζήτηση να συνεχίζεται και τον Αύγουστο, απειλώντας με μια σειρά αλυσιδωτών συνεπειών που θα καταστήσουν τα δημοσιονομικά ακόμη πιο ευάλωτα. Στο κάδρο πλέον όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτά η εκτίμηση ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες, παρά τα γενναιόδωρα moratorium που προσφέρονται στους δανειολήπτες. Και μάλιστα αυτή η προοπτική συμπίπτει με τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μετατρέψουν το 2020 σε turn around year για τα προβληματικά ανοίγματά τους.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ βελτίωσαν την εικόνα της αγοράς, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος έκλεισε με απώλειες 2,47%, με τις Alpha Bank, Εθνική, ΟΛΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Φουρλής και Σαράντης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα