Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την συνεδρίαση της Τετάρτης με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αλλά και τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ στο επίκεντρο ήταν και σήμερα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη σύσκεψη της Fed και οι επενδυτές αναμένουν μετά την ολοκλήρωση και τις δηλώσεις του προέδρου, Τζερόμ Πάουελ.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα επισημάνει εκ νέου τη δέσμευσή της στην τρέχουσα νομισματική πολιτική. Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε οριακά κέρδη 0,02% στις 439,92 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο 1,5% λαμβάνοντας ώθηση από το “άλμα” 10,7% που σημείωσε η μετοχή της Deutsche Bank. Ο βιομηχανικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,7%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,28% κλείνοντας στις 15.292,18 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,27% στις 6.963,67 και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,53% στις 6.306,98.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,49% κλείνοντας στις 8.799,60, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 24.459,57.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Dassault Systems ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη και τα έσοδα αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία εξέδωσε εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο και διαφοροποίησε ελαφρώς τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος.

Παράλληλα, κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι προβλέψεις της Banco Santander στο α΄ τρίμηνο, ενισχύοντας τα καθαρά κέρδη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, παρά το κόστος αναδιάρθρωσης, άνω του μισού δισ. ευρώ. Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 1,61 δισ. ευρώ, έναντι των 331 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν τα αποτελέσματα είχαν πληγεί από τις προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών επισφαλών δανείων και χρεώσεων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ισχυρές επιδόσεις εμφάνισε από τη μεριά της η επενδυτική τράπεζα της Deutsche Bank στο α΄ τρίμηνο, βοηθώντας ώστε τα έσοδα να οδηγηθούν υψηλότερα και τα κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδα του έτους να είναι σχεδόν αμετάβλητα με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη, η Puma SE ανακοίνωσε ότι κέρδη και πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα στο α΄ τρίμηνο, παρά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σημειώνεται επίσης πως η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στην πίστωση απομείωσης.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα των Apple και Facebook.

Στα μάκρο, επιδείνωση αναμένεται να καταγράψει το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και των αυστηρών μέτρων του lockdown, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.

Ο δείκτης της GfK που μετρά το καταναλωτικό κλίμα για το επόμενο διάστημα, αναμένεται να σημειώσει πτώση στις -8,8 μονάδες τον Μάιο από τις -6,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα σημειωνόταν άνοδος στις -5 μονάδες.

“Όπως και το 2020, η κατανάλωση δεν θα αποτελέσει πυλώνα της οικονομίας και φέτος”, τόνισε ο Rolf Buerkl, αναλυτής της Gfk.

Στα χρόνια πριν από την πανδημία οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Στους τρεις υποδείκτες της GfK, οικονομικών προσδοκιών, προσδοκιών για το εισόδημα και τάσης για αγορές, άνοδο σημείωσε μόνο ο τελευταίος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα