Με μικρά κέρδη άνοιξε το χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών με το σημερινό άνοιγμά του προσπαθεί περισσότερο να βρει τις ισορροπίες του μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και την προσγείωσή του σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 867,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.078,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,28% στις 581,65 μονάδες.

Ετεροχρονισμένα το ΧΑ ακολουθεί την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών, αν και προσπάθησε πολύ να ακολουθήσει τη δική του αυτόνομη πορεία. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, λίγο ο φόβος για την παγκόσμια είσοδο σε υφεσιακή τροχιά, λίγο οι δηλώσεις ότι δεν θα δούμε αλλαγές στον MSCI, λίγο ο φόβος για την συνέχιση χωρίς φως του πολέμου αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της Κίνας, έδωσαν την αφορμή για να δούμε σημαντικές πιέσεις στο σύνολο της αγοράς.

Την εβδομάδα που ανοίγει θα ξεκινήσει ο χορός των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων έχοντας μέσα πλέον και μέρος των δεδομένων από τα απόνερα του πολέμου. Το μεγάλο νέο ήταν η επίτευξη του μεγάλου deal μεταξύ Motor Oil και του βασικού μετόχου του Ελλάκτωρα που μετά από καιρό έδωσε λύση στο διοικητικό πρόβλημα του Ομίλου αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για νέα deal το επόμενο κοντινό διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση μιας και μετά από πολλά δύσκολα χρόνια ύφεσης έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό το δεδομένο από μόνο του είναι πολύ σημαντικό μιας και τα αποτελέσματα των εταιριών θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Οι επόμενες 15 ημέρες θα ξεκαθαρίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την πληρωμή του φυσικού αερίου στην Ρωσία. Από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν και οι τιμές στις αγορές. Ο πληθωρισμός μπορεί παγκοσμίως να επηρεάσει την ανάπτυξη παρόλα αυτά ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά θα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ επιστρέφει στη διαπραγμάτευση με άλμα 13,21%, με τις ΟΤΕ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Σήμερα επέστρεψε στη διαπραγμάτευση και η Motor Oil, σημειώνοντας απώλειες όμως 3,74%.

Στον αντίποδα, η Aegean χάνει 2,12%, με τις Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Πειραιώς να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Quest, Eurobank, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΛΠ, Coca Cola, Titan, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική.


 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα