

Ακόμα μια προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, με επίκεντρο την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν εκ νέου να προχωρήσουν τη Δευτέρα σε ακόμα μια «ανθρωπιστική εκεχειρία», γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους σε μια κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε υποδεχθεί τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, χωρίς ωστόσο να συναντηθούν και οι τρεις μαζί.
«Η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους θα τεθεί σε ισχύ στις 08.00 το πρωί (06.00 ώρα Ελλάδας) την 26η Οκτωβρίου», αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες δεσμεύονται σε μια εκεχειρία. Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι δύο υπουργοί «επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση των χωρών τους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που συμφωνήθηκε στη Μόσχα τη 10η Οκτωβρίου και επιβεβαιώθηκε σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι τη 17η Οκτωβρίου».
Σημειώνεται τέλος ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει, με αμφότερες τις χώρες να κατηγορούν η μία την άλλη για το γεγονός αυτό.
Σχετικά Νέα
ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για τις εκτεταμένες απελάσεις μεταναστών στις ΗΠΑ
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την Τρίτη την.
ΕΕ: “Κλείδωσε” το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το βλέμμα στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης
Κατέληξαν σε συμφωνία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά.
FT: Σχέδια ΕΕ για υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει πολύ υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία,.
«Πρόκληση» για την φον ντερ Λάιεν: Σήμερα το δικαστήριο της Ε.Ε αποφασίζει για τα μυστικά SMS με τον Μπουρλά για τα εμβόλια της Pfizer
Η κληρονομιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αντιμετωπίσει.