Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι αγορές διεθνώς αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι άνοδο σε νέο υψηλό κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2021, σε μια ακόμα ένδειξη των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 9,7% έναντι ανόδου 9,6% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 9,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, το 2010, σύμφωνα με το CNBC.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7% τον Δεκέμβριο. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 1982. Τα στοιχεία ακολούθησαν την δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη στο Κογκρέσο, ότι δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός, σε μια νέα ένδειξη ότι η Fed ετοιμάζεται να ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της ξεκινώντας από τον Μάρτιο τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πίσω στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022.

“Οι επίμονες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές”, αναφέρει η ΕΚΤ στο Οικονομικό Δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Μία νωρίτερη και ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καθοδικό κίνδυνο στην ανάπτυξη”, προσθέτει.

Δείκτες
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 486,05 μονάδες. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε 0,01% στις 4.315,90 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13% στις 16.031,59 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,16% στις 7.563,85 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,50% στις 7.201,14 μονάδες.

Στην επριφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,53% στις 8.816,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,47% στις 27.844,45 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η βρετανική εταιρεία λιανικής Marks & Spencer αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη αφότου ανακοίνωσε ισχυρές επιδόσεις για τα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, όπου υπεραπόδωσε της αγοράς.

Παράλληλα, η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Βρετανίας, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, για δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων των Χριστουγέννων, παρά τη δύσκολη σύγκριση με το 2020, όταν αυξήθηκαν οι δαπάνες από το lockdown για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα