Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα δημοσιεύματα για τους αυστηρούς όρους που σκοπεύει να θέσει η Κίνα στις ΗΠΑ για την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μία δέσμη από όρους που θα πρέπει οι ΗΠΑ να εκπληρώσουν πριν να συμφωνήσει το Πεκίνο για την επίλυση της εμπορικής διένεξης.

Όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος, μεταξύ των όρων που θα θέσει το Πεκίνο είναι η άρση αμερικανικών περιορισμών προς τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co., αλλά και των τιμωρητικών δασμών της Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα απορρίπτει την αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων πάνω από το όριο που είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα δημοσιεύματα αυτά εγείραν φόβους ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα εμπλοκή τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναχωρώντας για τη σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του να έχει θετική κατάληξη με τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, αν και έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία είναι έτοιμος να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα.

Το κλίμα στις αγορές βάρυναν και τα αρνητικά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Μάιο στις 103,3 από 105,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 382,24 μονάδες, μόλις 0,01% υψηλότερα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,21% στις 12.271,03 μονάδες, ενώ αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 5.493,61 μονάδες και ο βρετανικός FTSE με πτώση 0,19% στις 7.402,33 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,26% στις 21.110,87 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 9.147,80 μονάδες.

Σχετικά Νέα