Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα για τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μικρά κέρδη για τον Stoxx 600 έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,24, στις 475,16 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,31%, στις 4.233,87 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 0,06%, στις 15.696,33 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο 0,75%, στις 6.804,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 “έχασε” 0,07%, στις 7.248,50.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,31%, στις 26.890,35 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,60%, στις 9.025,80 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι traders είχαν να “αντιμετωπίσουν” ένα ιδιαίτερα γεμάτο με εταιρικά αποτελέσματα πρωινό, με τις Shell, Airbus, Stellantis, Total και Volkswagen, μεταξύ άλλων, να ανακοινώσουν στοιχεία γ’ τριμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Stellantis κατέγραψε απώλειες 1,5%, μετά την πτώση 14% στις πωλήσεις γ’ τριμήνου, κυρίως λόγω της έλλειψης ημιαγωγών. Η μετοχή της VW υποχώρησε κατά 4,4%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιέκοψε το outlook των παραδόσεών της.

Ο κολοσσός της ενέργειας Shell είδε τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 3%, καθώς απογοήτευσε σε σχέση με τις προσδοκίες για τα κέρδη της στο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, η μετοχή του διαδικτυακού φαρμακείου Zur Rose Group κατέγραψε άλμα 10%, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας με την Roche.

Το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο και στις αποφάσεις της ΕΚΤ και στα σχόλια της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωσή τους.

Η τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και τη γενικότερη νομισματική πολιτική της, παρά τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Η Κρ. Λαγκάρντ προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων μέσα στο 2022, σημειώνοντας ότι παράγοντες της αγοράς προτρέχουν με ανάλογες προβλέψεις.

Οι αγορές αντέδρασαν γενικά με απάθεια στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ωστόσο τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται μετά τη συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα