Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη εν μέσω εφησυχασμού για τον κοροναϊό

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι ακόμη νωρίς να κηρυχθεί »παγκόσμιος συναγερμός» λόγω του νέου κοροναϊού, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών.

Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για την εξάπλωση του νέου κορωναϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει 26 ανθρώπους στην Κίνα και μολύνει πάνω από 800 άτομα, οι επενδυτές φαίνεται να βρήκαν ξανά την όρεξή τους μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι δεν συντρέχει ακόμη λόγος να κηρυχθεί »παγκόσμιος συναγερμός» για τον ιό.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 423,64 μονάδες, με τους κλάδους της βιομηχανίας και της τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,40% στις 13.575,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0.88% στις 6.024,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,6% στις 7.587,26 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,11% 23.969,13 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,44% στις 9.560 μονάδες.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η επιτροπή ανταγωνισμού της Βρετανίας εξετάζει λεπτομερώς την πρόταση της Takeaway.com για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Just Eat, προκαλώντας έτσι καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παράδοσης φαγητού (delivery).

Η γερμανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Axel Springer αποκάλυψε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την εξαγορά της από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR.

Σε επίπεδο  μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Ericsson σημείωσε πτώση 5,8% μετά την προειδοποίηση του κολοσσού του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ότι οι δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται αυτό το έτος.

Η μετοχή της Virgin Money ενισχύθηκε3,9% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ο πρόεδρός της Jim Pettigrew σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ εκείνη της Carrefour σημείωσε άνοδο 4,8%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση στις πωλήσεις του δ’ τριμήνου.

Η μετοχή της φινλανδικής Nokian Tyres σημείωσε πτώση 7,6% μετά την αναθεώρηση των πωλήσεων και του guidance για το 2020.

Στα μάκρο, ο μεταποιητικός δείκτης  PMI της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο σε υψηλό εννέα μηνών στις 47,8 μονάδες από 46,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες παρέμεινε πάντως αμετάβλητος τον Ιανουάριο στις 50,9 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο κρίσιμος τομέας της μεταποίησης σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 μηνών στις 45,2 μονάδες, οδηγώντας σε βελτίωση του σύνθετου δείκτη στις 51,1 μονάδες που αποτελεί υψηλό πέντε μηνών.

Στη Βρετανία, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν τον καλύτερο μήνα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, στην πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι τώρα μιας μετεκλογικής ώθησης στην οικονομία, που θα μπορούσε να αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας από τη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Markit εμφάνισαν ότι ο ΡΜΙ υπηρεσιών επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, ενώ επιβραδύνθηκε η κάμψη στη μεταποίηση.

Οι βρετανικές επιδόσεις ήταν καλύτερες από αυτές της ευρωζώνης για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς ο ΡΜΙ υποδηλώνει ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένεται να αναπτυχθεί περίπου 0,2% στο τρίμηνο, μετά από την επιβράδυνση στα τέλη του προηγουμένου έτους.

Σχετικά Νέα