Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν, κατά κύριο λόγο, τη συνεδρίαση της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, με τους επενδυτές ωστόσο να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ περιμένουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε στην απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό, καθώς το ευρώ δέχεται πιέσεις από την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωζώνης και τα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν τη Γηραιά Ήπειρο. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% στο 1 προς 1 με το δολάριο.

Η τελευταία φορά που η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε φτάσει στο ένα προς ένα, ήταν τον Δεκέμβριο του 2002. Έκτοτε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ακολουθούσε ανοδική πορεία, με κάποιες διακυμάνσεις. Πριν από έναν χρόνο έφτασε στο 1,18 έναντι του δολαρίου. Όμως από την περασμένη Τετάρτη οδεύει προς το 1:1. Τα χαμηλότερα επίπεδα απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα είχε καταγράψει το ευρώ στις 5 Ιουλίου 2001 (0,8380 δολάρια).

Στη συνέχεια, ωστόσο, το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς, στο 1,006 δολάρια.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατάφερε να αντιδράση, να σβήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειές του και να κλείσει μάλιστα με κέρδη 0,49% στις 417,04 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να ολοκληρώνουν επίσης την ημέρα με θετικό πρόσημο. Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ηγήθηκε της ανόδου, με σχεδόν +2%, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις από την πτώση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ολοκλήρωσε την ημέρα με πτώση 1,2%.

Στα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε 0,57% υψηλότερα, στις 12.905,48 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ακολούθησε ανάλογη πορεία και τερμάτισε σεις 6.044,20 μονάδες, με άνοδο 0,80%, ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέκαψε για να κλείσει τελικά με κέρδη 0,18%, στις 7.209,86 μονάδες.

Η αντίδραση, ωστόσο, δεν κατάφερε να παρασύρει ανοδικά και τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τον ιταλικό FTSE MIB να συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος και να κλείνει στις 21.485,70 μονάδες, ή 0,38% χαμηλότερα, και τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 να τερματίζει στις 8.014,80 μονάδες, με απώλειες 0,62%.

Στις επιμέρους μετοχές, η EDF έκλεισε με κέρδη σχεδόν 6%, αφού δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταβάλει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για να επαναφέρει τον ενεργειακό κολοσσό υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εθνικοποιήσει την εταιρεία. Ήδη κατέχει το 84% της επιχείρησης.

Στα μάκρο της ημέρας, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη προοπτική ύφεσης και ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι να αποκλειστεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Διακόπτοντας δύο μήνες κερδών, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο -53,8 τον Ιούλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα