Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, σε μια ακόμη συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, μια ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία τους, κλείνοντας ωστόσο μακριά από τα υψηλά ημέρας και ενώ αρκετά χρηματιστήρια απαγόρευσαν τις ανοικτές πωλήσεις ισπανικών και ιταλικών μετοχών, δύο χωρών που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία του κορονοϊού.

Τη ανοδική αντίδραση της Παρασκευής τροφοδότησαν τα αυξανόμενα μέτρα στήριξης των οικονομιών που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις, την ώρα που συνεχίζονται οι ανακοινώσεις δρακόντιων μέτρων από διάφορες χώρες για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο, η σημερινή αντίδραση δεν μπόρεσε έστω να μετριάσει τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών που πυροδότησαν οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα οι ευρωαγορές να ολοκληρώσουν τη χειρότερη εβδομάδα τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 1% στις 298 μονάδες, πολύ μακριά όμως από τα ενδοσυνεδρικά υψηλά του, αφού νωρίτερα έφτασε να σημειώνει άνοδο 8%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης την Πέμπτη κατέγραψε την χειρότερη επίδοση στην ιστορία του “γράφοντας” απώλειες της τάξης του 11%. Σε διάστημα εβδομάδας, η πτώση του δείκτη ανήλθε στο 19%, που αποτελεί τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2008.

Ο γερμανικός δείκτης DAX τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευή με κέρδη 0,77% στις 9.232,08 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, παρά τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προστατέψει την οικονομία της χώρας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με άνοδο αλλά επίσης μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε και ο γαλλικός CAC 40, που ολοκλήρωσε την ημέρα 1,83% υψηλότερα στις 4.118,36 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 2,46% και έκλεισε στις 5.366,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με “άλμα” 6,69% στις 15.949 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να γράφει διψήφια κέρδη, μετά τη ιστορική “βουτιά” κατά 17% που σημείωσε την Πέμπτη, την υψηλότερη στην ιστορία του. Ο ισπανικός IBEX 35 τερμάτισε με άνοδο 3,73% στις 6.629,60 μονάδες, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριάκά επίσης κοντά σε διψήφια άνοδο, μετά την πτώση 14% που κατέγραψε επίσης εχθές.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ιταλία και Ισπανία απαγόρευσαν τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) σε ιταλικές και ισπανικές μετοχές, ενώ σε παρόμοια απαγόρευση προχώρησε και το London Stock Exchange.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν πλέον ξεπεράσει τα 134.000 σε παγκόσμιο επίπεδο και τους θανάτους να πλησιάζουν τους 5.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins University. Στην Ευρώπη η Ιταλία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, με τη χώρα να εφαρμόζει πρωτοφανή μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για 15 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο. Η Ισπανία σημειώνεται είναι η πέμπτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη.

Λιγότερο από ένα 24ωρο από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων παραμένει στο τραπέζι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την επιλογή να μειώσει στο μέλλον τα επιτόκια της, αν κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών ή κάποια απειλή στους στόχους της για τον πληθωρισμό, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Philip Lane σε ανάρτηση του στο blog της κεντρικής τράπεζας

Ο Lane σημειώνει ωστόσο ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική στην παρούσα φάση. “Μία κίνηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τυπικά είναι πιο ισχυρή όταν αναμένεται να είναι επίμονη”, αναφέρει ο αξιωματούχος. “Αν και αυτό το μεγάλο σοκ μας πλήττει με μεγάλη ταχύτητα, το βασικό μας σενάριο είναι ότι θα είναι τελικά προσωρινό σε διάρκεια”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα