Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η BoE επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και κράτησε στο 5,25% – υψηλό 16 ετών – το επιτόκιό της για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού επιτοκίου στο 5,25%, ενώ δύο μέλη, οι Dave Ramsden και Swati Dhingra, προτίμησαν μια μείωση κατά 25 μ.β. στο 5%. Στην προηγούμενη συνεδρίαση μόνο η Swati Dhingra είχε ψηφίσει υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 516,77 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί κατά 0,9% ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισε 0,9%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 πρόσθεσε 0,32% στις 5.054,25 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,98% στις 18.679,71 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 8.381,35 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 8.187,65 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,69%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,55% στις 34.339,32 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα, σημειώνοντας πτώση 0,92% στις 11.050,10 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της τράπεζας, Andrew Bailey δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά, ανοίγοντας παράθυρο για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα. “Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα πριν κόψουμε τα επιτόκια μας”, αναφέρει στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. “Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση”, προσθέτει.

Μιλώντας λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ο Bailey σημείωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις τις αγοράς. “Είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσουμε τα επιτόκια τα επόμενα τρίμηνα και να κάνουμε κάπως λιγότερο περιοριστική την πολιτική μας… πιθανώς περισσότερο απ’ ό,τι τιμολογούν οι αγορές”, ανέφερε ο Bailey μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. Οι αγορές τιμολογούν πλήρως μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τη συνεδρίαση του Αυγούστου, Αντίστοιχα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπουν μείωση τον Ιούνιο.

Η ΒοΕ αναθεώρησε εξάλλου τις προβλέψεις της για την πορεία των τιμών, ανακοινώνοντας σήμερα ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 1,9% σε δύο χρόνια και 1,6% σε τρία χρόνια. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η τράπεζα τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 2,3% και 1,9% αντίστοιχα.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Sabadell ενισχύθηκε κατά 3% μετά την υποβολή επιθετικής προσφοράς εξαγοράς από την ανταγωνίστρια BBVA προς τους μετόχους της, αποτιμώντας την επιχείρηση σε περίπου 12 δισ. ευρώ. Την Δευτέρα το διοικητικού συμβούλιο της Sabadell ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχτεί την πρόταση εξαγοράς της BBVA, σημειώνοντας ότι υποτιμά σημαντικά τις δυνατότητες και αναπτυξιακές προοπτικές της τράπεζας. Η BBVA έχει στόχο να δημιουργήσει μια τράπεζα με πάνω από 100 εκατ. πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο και συνολικά περιουσιακά στοιχεία που θα ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα