Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συνεδριάσεις της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει στην οικονομία η αυστηροποίηση των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στους πολίτες της λόγω της Covid-19.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 436,46 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό τριών μηνών, από τις 22 Αυγούστου. Ώθηση στα κέρδη έδωσαν οι μετοχές του τομέα ενέργειας, παρά τις τελευταίες ζοφερές προειδοποιήσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές, με αυτές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Harbour Energy και η BP να κερδίζουν 4,7%, αφότου η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τις αναφορές για αύξηση παραγωγής από τον OPEC+. Οι τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ειδών οικιακής χρήσης και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησαν όλοι κατά 0,1%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 14.422,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 6.657,53 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.453,84 μονάδες με +1,03%.

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 24.590,5 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε ισχυρά κέρδη 1,67% στις 8.325 μονάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα και να αξιολογούν πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρώπη θα υποστεί το κύριο βάρος μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν πάρει λίγο την καρδιά τους από τις πρόσφατες, χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εκτυπώσεις του πληθωρισμού καταναλωτών και χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα πρέπει να επιβραδύνει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Η σκωτσέζικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Harbour Energy, η μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις της Δευτέρας, μάζεψε τις απώλειές της κερδίζοντας 7%, καθώς η Tenaris κατασκευαστής σωλήνων της ενεργειακής βιομηχανίας, η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Repsol και η BP του Ηνωμένου Βασιλείου, κέρδισαν όλες 6,5%.

Οι ενεργειακοί γίγαντες Shell και TotalΕnergy κέρδισαν και οι δύο περίπου 5%.

Στο κάτω άκρο του δείκτη βρέθηκε η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας πλούτου Allfunds Group, η οποία σημείωσε πτώση 10,3% μετά από πώληση μετοχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα