Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για πρώτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα αντισταθμίσει τους κινδύνους από την παγκόσμια επιβράδυνση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάνρτ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής επανέλαβε εξάλλου ότι “μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 2%”, κάτι που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να διατηρεί την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, παρά την απόφαση της να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές των ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 0,3% στις 467,69 μονάδες μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% στις 15.701,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 6.676,93 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,6% στις 7.068,43 μονάδες.

Στην περιφέρεια, o ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,4%.

Όλα τα βλέμματα θα στραφούν στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στις ΗΠΑ για τις τιμές καταναλωτή μετά τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν ετήσιο άλμα 8,3% τον Αύγουστο, πυροδοτώντας αμφιβολίες για την άποψη της Federal Reserve ότι ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός.

Στο μεταξύ, μια έρευνα για το κλίμα στην αγορά τον Σεπτέμβριο που δημοσιεύτηκε από την Deutsche Bank έδειξε ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για την πιθανότητας μιας διόρθωσης της τάξης του 5% με 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα