Με κέρδη άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Να επανέλθει στη ζώνη των 1.250 μονάδων επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το νωθρό συναλλακτικά ξεκίνημά του, δείχνει διαθέσεις να καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,03% στις 1.246,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.025,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,64% στις 967,47 μονάδες.

Να μαζέψουν τις απώλειες της εβδομάδας, οι οποίες ξεπερνούν το 2%, επιχειρούν σήμερα οι αγοραστές, αποκαθιστώντας έστω και σε μερικό βαθμό την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές του ΧΑ. Η πρώτη εβδομάδα της αναβάθμισης προφανώς όμως δεν είχε την εικόνα που ανέμεναν πολλοί επενδυτές, με πολλούς τίτλους να καταγράφουν διψήφια ποσοστά απωλειών.

Οι φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική αβεβαιότητα που αυτές έφεραν ήταν προφανώς η αφορμή για την εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση μιας αγοράς που κατέγραφε σημαντικές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες. Ήταν η θρυαλλίδα μάλιστα για επιτάχυνση της κατοχύρωσης κερδών, ψήγματα της οποίας είχαν φανεί ξεκάθαρα από τα τέλη του Ιουλίου. Και ήδη η αγορά βρίσκεται πάνω από 100 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του καλοκαιριού και της 9ετίας, αλλά με τους τεχνικούς ταλαντωτές του σε σαφώς βελτιωμένα επίπεδα και έτοιμους να δώσουν την κατεύθυνση μόλις η ορατότητα στις πηγές αβεβαιότητας βελτιωθεί.

Άλλωστε, σήμερα η HSBC επιβεβαίωσε ότι στο roadshow που διενήργησε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της οικονομίας και των εισηγμένων δεν έχουν επιδεινωθεί. Τα “μηνύματα” που έλαβαν τα στελέχη της HSBC από τις συναντήσεις ήταν ότι η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μέχρι στιγμής μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο και το δημοσιονομικό κόστος των καταστροφικών πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο. Μηνύματα που θα συμβάλουν θετικά άλλωστε στο κλίμα της Λ. Αθηνών.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ και Λάμδα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Εθνική, Cenergy, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, Jumbo και Τιτάν.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΟΤΕ, Autohellas και Aegean, με τις ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν μεταβολή. Από την άλλη, η Quest χάνει 0,33% και ο Σαράντης υποχωρεί κατά 1,53%.

 

πηγή   capital.gr