Με κέρδη άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών κινούμενο σήμερα με θετικά πρόσημα, επιχειρεί να απορροφήσει τις πιέσεις από την κατοχύρωση των κερδών, λαμβάνοντας όμως ισχυρές στηρίξεις από την άνοδο επιλεγμένων τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,74% στις 732,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.744,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,17% στις 394,75 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων που ανακοινώνουν για το 9μηνο βρίσκονται στο επίκεντρο, την ώρα που η αγορά δείχνει διαθέσεις να κλείσει το μήνα όσο υψηλότερα γίνεται. Πλέον ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 9μήνου, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ενώ ο τραπεζικός έχει αρχίσει και “βλέπει” τις 400 μονάδες, όπου εκεί θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Την ίδια ώρα, αυτό που συνεχίζεται να παρατηρείται στην αγορά είναι η συντήρηση καλύτερων ρυθμών συναλλαγών, στοιχείο που έχει παρακινήσει αρκετούς αγοραστές να εισέλθουν σε μία αγορά που είχε μείνει πολύ πίσω από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σαφώς ο γενικός δείκτης απέχει σημαντικά από τα υψηλά του έτους, όμως έχει καλυφθεί ήδη ένα σημαντικό ποσοστό της μεγάλης πτώσης, ακόμη και αν αυτό έγινε μόλις το Νοέμβριο.

Σηματωρός για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα είναι σαφώς ο Δεκέμβριος, καθώς τότε θα φανεί αν μπορεί η αγορά να κάνει ένα καλό φίνις έτους, ώστε να ξαναμπεί στο ραντάρ των μεγάλων ξένων αγοραστών των περιφερειακών αγορών. Η πορεία θα επηρεαστεί όμως και από τις τυχόν αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο μέτωπο της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του πολυετούς προϋπολογισμού, η οποία εμποδίζεται από τη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εάν οι Ευρωπαίοι δώσουν τέλος στους αριβισμούς των δύο “αρνητών”, η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί το μεγάλο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με αιχμή κλάδους όπως η ενέργεια και οι κατασκευές.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο, στηρίζοντας την άνοδο της αγοράς, μετά και την αναφορά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι προχωράει σε πληρωμές εισφορών προς το κράτος με το νέο ποσοστό του 5%. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 7,52%, δίνοντας ώθηση στην αγορά, με τις ΔΕΗ, Πειραιώς, Εθνική, Λάμδα, Alpha Bank και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, με την Aegean και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Coca Cola και Motor Oil.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα