Με κέρδη άνοιξαν οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στο κλείσιμο άλλης μιας εβδομάδας μεγάλων αναταράξεων στις αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πιθανότητες η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η ύφεση αποτελεί “μια πιθανότητα”, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι “απόλυτα δεσμευμένη” να μειώσει τον πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6% στις 404,80 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,4% στις 12.960,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,85% στις 5.934,86 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 7.054,77 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζουν 0,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα