Με κέρδη 1,9% έκλεισαν οι ευρωαγορές

“Άλμα” σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, πατώντας στο momentum από τη χτεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve και να μην επηρεάζονται από την παραίτηση Τζόνσον στη Μ. Βρετανία, αφού φάνηκε πως είχαν προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί στην εξουσία, αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας μετά τις μαζικές παραιτήσεις περισσότερων από 54 υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Τζόνσον τόνισε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις. “Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα”, σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. “Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης”, πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τα πρακτικά της Federal Reserve που δημοσιεύθηκαν χτες επιβεβαιώνοντας την αυστηρή στάση που έχει υιοθετήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης πιθανώς θα είναι “κατάλληλη” στην επόμενη συνεδρίαση της στις 26-27 Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναγνώρισαν ότι μια “πιο περιοριστική κατεύθυνση” της πολιτικής θα είναι κατάλληλη αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί. “Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θεωρούν κρίσιμη την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση σε βιώσιμη βάση”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Πίσω στην Ευρώπη, η ΕΚΤ δημοσίευσε επίσης τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων μεγαλύτερης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,88% στις 415,01 μονάδες, με τον κλάδο των εξορύξεων να ηγείται της ανόδου με ράλι 5,6%, ενώ ο κλάδος τροφίμων και ποτών κατέγραψε οριακές απώλειες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,97% στις 12.843,22 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,6% στις 6.006,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 1,14% στις 7.189,08 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη η εικόνα στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έκανε μίνι ράλι 3,05% στις 21.558,07 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 2,19% στις 8.122,50 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk σημείωσε άνοδο 7,1% και ο τίτλος της Tenaris κέρδισε 9,8% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της εταιρείας κατασκευής χαλυβδοσωλήνων από την Jefferies σε “buy”.

Στον πυθμένα του Stoxx 600, η δανέζικη εταιρεία βιοεπιστημών Chr. Hansen υποχώρησε κατά 9,8% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ η ιδιοκτήτρια της Ladbrokes, Entain, διολίσθησε κατά 6,6% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της για τη χρήση του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, δεδομένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία αυξήθηκε με ρυθμούς μικρότερους των εκτιμήσεων, κατά 0,2% σε επίπεδο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 1,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα