Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall Street με το βλέμμα στο Jackson Hole

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναμένουν την τοποθέτηση του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell, στο ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά και το κατά πόσον αυτή θα επηρεάσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Οι δείκτες επιχείρησαν έτσι να “χτίσουν” εκ νέου ανοδική δυναμική πάνω στα μικρά κέρδη της Τετάρτης, τα οποία διέκοψαν το τριήμερο πτωτικό σερί, έχοντας στο πλευρό τους την Πέμπτη και ορισμένα θετικά μακροοικονομικά μηνύματα που υποβαθμίζουν σε ένα βαθμό τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 322,55 μονάδες ή 0,98%, στις 33.291,78 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 60,33 μονάδες ή 1,46%, στις 4.201,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ηγήθηκε των κερδών με άνοδο 207,74 μονάδες ή 1,67%, στις 12.639,26.

Ακόμη κι έτσι ωστόσο, προς το παρόν οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε τροχιά απωλειών για την εβδομάδα.

Οι κλάδοι των υλικών, των υπηρεσιών επικοινωνίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ξεχώρισαν στο πλαίσιο του S&P 500, με τους επενδυτές να στρέφονται μακριά από τους κλάδους βασικών ειδών κατανάλωσης και εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η μετοχή της Snowflake εκτινάχθηκε κατά 23,1%, μετά την ανακοίνωση εσόδων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Στην άλλη “όχθη”, η μετοχή της Peloton υποχώρησε κατά 18,3% μετά την ανακοίνωση κερδών που απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις.

Όλα τα βλέμματα επενδυτών και traders βρίσκονται ήδη στραμμένα στο Jackson Hole, με την ομιλία του προέδρου της Fed να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Ελπίδα τους είναι ο Powell να δώσει σημάδια για το πότε θα κλείσει ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης από πλευράς της Fed.

“Η αγορά προσπαθεί να αποφασίσει εάν βρισκόμαστε στη μέση ή στο τέλος του κύκλου”, τονίζει η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην SoFi.

Το ράλι του Ιουλίου, το οποίο έβγαλε τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς από την περιοχή bear market, τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς από την ερμηνεία που έδωσαν οι επενδυτές στις δηλώσεις Πάουελ μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. ότι η τράπεζα πλέον θα ανακόψει ρυθμό.

Αυτό αμφισβητείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα λάβουν κάποιες νεότερες ενδείξεις διά στόματος του επικεφαλής της ισχυρότερη κεντρικής τράπεζας του πλανήτη.

“Ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά στην αγορά στη βάση του ότι πολλά από τα άσχημα νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί”, αναφέρει ο Brian Vendig, πρόεδρος της MJP Wealth Advisors.

“Οι επενδυτές θα είναι πραγματικά ανυπόμονοι να ακούσουν εάν η Fed θα παραμείνει τυφλά ή όχι στην αύξηση των επιτοκίων και την καταπολέμηση του πληθωρισμού σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης”, προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Ράφαελ Μπόστιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες.

Σε παρόμοιο κλίμα, η επικεφαλής της Kansas City Federal Reserve, Έσθερ Τζορτζ, προειδοποίησε σήμερα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταστεί ξεκάθαρο αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο είναι η αρχή μιας ευρύτερης τάσης στις τιμές.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του St. Louis της Federal Reserve James Bullard ανέφερε εξάλλου την Πέμπτη ότι αναμένει ο υψηλός πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ’ όσο αναμένουν πολλοί και ότι τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλά ώστε να αρχίσουν να ανακόπτουν την ανοδική τάση των τιμών.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Intel και Dow Inc., ενώ απώλειες κατέγραψαν μόνον εκείνες των Salesforce και Procter&Gamble.

Μικρότερη του αναμενομένου η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ
Κατά τα άλλα, θετικά ήταν τα μηνύματα που ήρθαν σήμερα από το μακροοικονομικό πεδίο, καθώς η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο έδειξε μικρότερη συρρίκνωση από ό,τι αρχικά, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό σεδόν μήνα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 0,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι η αναθεωρημένη ανάγνωση θα έδειχνε μείωση κατά 0,8%.

Παράλληλα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου υποβλήθηκαν 243.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 2.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 252.000.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα