Με ήπιες απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο

Η τιμή πετρελαίου υποχώρησε την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την άνοδό της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για τη ζήτηση, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ οι προμήθειες αργού παραμένουν σφιχτές.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 38 cents ή 0,5% στα 82,26 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 28 cents ή 0,3% στα 84,39 δολάρια το βαρέλι.

“Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω είναι εξωτερικοί παράγοντες, όπως το γενικά θετικό κλίμα στην αγορά, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για την Όμικρον και η προσδοκία συνέχισης της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αντανακλάται επίσης στη βελτιωμένη εκτίμηση της ζήτησης πετρελαίου”, δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

Αριθμός ρεκόρ ασθενών νοσηλεύεται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ με κορονοϊό, αλλά οι επιστήμονες βλέπουν ενδείξεις ότι το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην Όμικρον ενδέχεται να πλησιάζει στην κορύφωσή του.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο ενισχύθηκε την Τετάρτη καθώς η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 4,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου. Οι προμήθειες, εξαιρουμένων εκείνων στα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, διαμορφώθηκαν στα 413,3 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.

Εν τω μεταξύ, η Louise Dickson, αναλύτρια αγοράς της Rystad Energy, δήλωσε ότι η πορεία του Brent προς τα 85 δολάρια το βαρέλι αντανακλά την αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και τις προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου, που ενισχύεται από την άρση των περιορισμών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της Όμικρον σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. “Ωστόσο, ο κίνδυνος για πτώση παραμένει, καθώς η ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα συνεχίζει να υποχωρεί, διατηρώντας τις τιμές υπό έλεγχο”, πρόσθεσε.

Τέλος, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έξι εταιρείες αναδείχθηκαν νικήτριες στην πώληση των στρατηγικών αποθεμάτων αργού της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Ενέργειας πούλησε 18 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρταηγικά παοθέματα στις εταιρείες Valero Marketing and Supply, Phillips 66, Motiva Enterprises, Marathon Petroleum, Gunvor USA και Exxon Mobil, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι η Valero Marketing and Supply αγόρασε περισσότερα από 8 εκατ. βαρέλια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα