

Η υπόθεση αγοράς των ρωσικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 από την Τουρκία κάθε άλλο παρά «φήμη» φαίνεται πως είναι, διότι η Άγκυρα συνεχίζει τόσο με δηλώσεις όσο και με πράξεις να κρατά «ζωντανό» το ενδεχόμενο αυτό.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει τα stealth ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη με «ευνοϊκούς όρους», μια εξέλιξη που είναι πιθανή μετά το «πάγωμα» της Άγκυρας από το πρόγραμμα των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Μουσταφά Σεντόπ, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, «άφησε αιχμές» για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ρωσία για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Ο ίδιος απάντησε σε σχετικό ερώτημα χαρακτηριστικά: «Γιατί όχι; Φυσικά, κάθε χώρα έχει ανάγκες για την αμυντική βιομηχανία, αν χρειαστεί η Τουρκία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την αμυντική βιομηχανία. Αυτό, θυμηθείτε, συνέβη με τους S-400, αγοράσαμε S-400. Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει κάποια όπλα για την άμυνά της μόνο υπό ευνοϊκούς όρους, μπορούν να έρθουν από τη Ρωσία, ή κάποια άλλη τρίτη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Διεθνή Αεροδιαστημική Έκθεση Μόσχας, τη MAKS-2019 είχε μια ιδιαίτερα «θερμή» συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου και «εξέτασαν από κοντά το Su-57.
Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ερντογάν δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 και Su-57, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.
Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, ο Ερντογάν είχε απαντήσει κατηγορηματικά: «Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ (για τα F-35), θα κάνουμε τις κινήσεις μας».
Πηγή: onalert.gr
Σχετικά Νέα
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.