Με εξισορρόπηση έκλεισε τελικά η Wall Street

Σε μια μέρα για γερά νεύρα Dow Jones και S&P 500 έκαναν την ολική επαναφορά στη Wall Street και έκλεισαν με θετικό πρόσημο παρά τις βαριές απώλειες που βρέθηκαν να καταγράφουν για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ο Nasdaq από την πλευρά του δεν κατάφερε να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, με τον τεχνολογικό δείκτη πάντως να περιορίζει σημαντικά τις απώλειες του. Ο δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με βουτιά 3,5%.

Ώθηση στην αγορά έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο διοικητής της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.

“Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται”, ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Στην ομιλία του ο Πάουελ σημειώνει ότι η οικονομία “παραμένει ακόμα μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό”, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 15,66 μονάδες ή 0,05% και έκλεισε στις 31.537,35 μονάδες αν και βρέθηκε να χάνει 360 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας.

Ο S&P 500 πρόσθεσε 4,87 μονάδες (0,13%) στις 3.881,37 μονάδες, τερματίζοντας ένα σερί πέντε διαδοχικών αρνητικών συνεδριάσεων.

Ο Nasdaq έχασε 67,85 μονάδες (-0,50%) και έκλεισε στις 13.465,20 μονάδες, ενώ στα χαμηλά της ημέρας είχε κατρακυλήσει κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων.

Οι δηλώσεις του Πάουελ έρχονται ενώ η αμερικανική αγορά γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα με “φόντο” την ραγδαία άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Ο S&P 500 έκλεισε τη Δευτέρα με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων έχει πλήξει ιδιαίτερα τις τεχνολογικές μετοχές που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Η απόδοση στο 10ετές βρέθηκε νωρίτερα σήμερα να ενισχύεται πάνω από το 1,38% από 1,37% τη Δευτέρα.

Σχολιάζοντας την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, ο Πάουελ σημείωσε ότι αποτελεί “μια δήλωση εμπιστοσύνης στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών”.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά κατοικίας παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον περασμένο Δεκέμβριο, με την άνοδο των τιμών να ενισχύεται περαιτέρω.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 9,5% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος του Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2014.

Την ίδια στιγμή, ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, συμπληρώνοντας δύο μήνες ανόδου, καθώς η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και η πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού έδωσαν ώθηση στην ψυχολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board σκαρφάλωσε στις 91,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 88,9 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 91,0 μονάδες.

Αν και έχει βελτιωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, ο δείκτης παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης ήταν στις 132,6 μονάδες.

Σχετικά Νέα