Με Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Με το διεθνές κλίμα να συνεχίζει γενικά να είναι υποστηρικτικό και τα ελληνικά ομόλογα σε νέα ιστορικά χαμηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά και σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τα επιμέρους πονταρίσματα σε ευρύτερους τίτλους ενέργειας και υποδομών όπως Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και AVAX.

Η αγορά, μολονότι εισέρχεται στο στάδιο που παραδοσιακά κυριαρχεί η καλοκαιρινή ραστώνη, με αρκετούς ξένους να έχουν κλείσει τα βιβλία τους για καλοκαίρι, κάτι που αντανακλάται στους μειωμένους εσχάτως τζίρους, εντούτοις συνεχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Υπάρχουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων αλλά και αλλαγές θέσεων από αρκετούς που κατευθύνονται σε μετοχές που είτε έχουν κάποιο story, είτε έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει στο… φουλ τις μηχανές για το ξεκίνημα εμβληματικών επενδύσεων (Ελληνικό και Eldorado Gold), αλλά και το ξεμπλοκάρισμα χρονιζόντων προβληματικών περιπτώσεων, όπως έγινε με την Creta Farms και όπως θα γίνει και με τη ΔΕΗ, δίνοντας το σύνθημα σε όλη την αγορά.

Ευρύτερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, deals και συμφωνίες δρομολογούνται, projects βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο με φόντο τη δομική αλλαγή που λαμβάνει χώρα υπό τη νέα κυβέρνηση και γενικώς υπάρχει ενδιαφέρον κλίμα.

Πλην των μετοχών που προαναφέρθηκαν, εξαιρετική εικόνα έχουν τελευταία και άλλες μετοχές όπως MIG, αλλά και οι τρεις μετοχές του ομίλου Intracom που βρίσκεται σε ανασύνταξη, αλλά και δεκάδες «χαρτιά» της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Η ΔΕΗ, μετά το χθεσινό ράλι προεξόφλησης καλύτερων ημερών +15,6% με ισχυρότατο όγκο 3,2 εκατ. τεμαχίων που οδήγησαν τον τίτλο σε νέα υψηλά 16 μηνών, συνεχίζει και σήμερα κερδίζοντας άνω του 5% έχοντας φτάσει στα 2,88 ευρώ, με υψηλό ξανά όγκο.

Η αγορά επιδοκιμάζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών εξυγίανσης, ώστε η Επιχείρηση να βγει από το αδιέξοδο. Το συνδυαστικό σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, έφερε ενθουσιασμό και προσδοκίες στην αγορά.

Η Ελλάκτωρ ενισχύεται σε ποσοστό 8% με τον όμιλο να έχει μπει σε μια νέα εποχή, ύστερα και από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος της οποίας έπαψε η διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται κατά 4,50% με φόντο τα νέα έργα που αναλαμβάνει.

Γενικώς το κλίμα στον Large Cap είναι καλό, με ελάχιστες μετοχές σε αρνητικό έδαφος, ενώ και οι τράπεζες σήμερα ενισχύονται έως 1,90%.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 877 μονάδες με άνοδο 0,86%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ενισχύθηκε φτάνοντας στα 68,09 εκατ. ευρώ με αιχμές τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει ξανά η AVAX με άνοδο άνω του 5%, ενώ κέρδη έως 5,30% έχουν οι τρεις μετοχές του ομίλου Intracom. Καλή εικόνα έχουν επίσης τίτλοι όπως Attica Bank, Profile (διαρκή ιστορικά υψηλά), Νηρέας, Παπουτσάνης, MIG, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.

liberal.gr

Σχετικά Νέα