Με διστακτική άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν ικανοποίησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και έκλεισε με κέρδη, δεν έδωσε το μήνυμα της αντιστροφής της τάσης συσσώρευσης, που μετρά από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 916,80 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 913,88 μονάδων (+0,23%) και 919,77 μονάδων (+0,87%). Ο τζίρος έφτασε στα 67,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, διακινήθηκαν 10,5 εκατ. τεμάχια (από ΟΤΕ, Eurobank και Εθνική).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67%, στις 2.307,05 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.265,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 808,83 μονάδες.

Η μεταβλητότητα και το επιλεκτικό stock picking ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, το οποίο αν και έκλεισε ανοδικά, δεν ικανοποίησε τους long, που περιμένουν ένα πιο ξεκάθαρο σήμα για να επανενεργοποιηθούν. Αρκετοί τίτλοι, άλλωστε, άλλαξαν πρόσημο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με τη μεταβλητότητα όμως αυτή να μην επιδρά στο εύρος των σημερινών κερδών του Γενικού Δείκτη, το οποίο ήταν σταθερό.

Είναι σαφές ότι η αγορά αναζητά συγκεκριμένες απαντήσεις, ειδικά στον κλάδο-σηματωρό της αγοράς, τον τραπεζικό, για να καταφέρει να κάνει την υπέρβαση του εύρους της συσσώρευσης που ακολουθεί από τις αρχές του μήνα. Και οι απαντήσεις αυτές θα έρθουν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Βέβαια, νέα ανάλυση της Morgan Stanley χαρακτηρίζει το “κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών” ως το trade του 2020″, ενώ απαριθμεί τους έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους. Σχέδιο “Ηρακλής”, οργανική μείωση NPEs, ανάπτυξη, πτωχευτικό δίκαιο, αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και κεφαλαιακά σχέδια είναι μόνο οι βασικοί καταλύτες που μπορεί να στηρίξουν τον κλάδο, με την Morgan Stanley να συστήνει στους επενδυτές να είναι πιο θετικοί και να “τιμολογήσουν” τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.

Η έκθεση της Morgan Stanley έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο κλάδος έδειχνε να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2019. Και χωρίς τον κλάδο, το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συσσώρευση του Φεβρουαρίου, την ώρα που η επίδοση της κυβέρνησης μπορεί να δώσει τα απαραίτητα στηρίγματα, με τη μεταρρυθμιστική και κοινοβουλευτική αποφασιστικότητα να υπερτονίζεται στους κύκλους των ξένων επενδυτών.

Εκτός των παραπάνω, αυτό που προβληματίζει την αγορά και ρίχνει νερό στο μύλο της αναμονής είναι, όπως σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, είναι οι διφορούμενες εκτιμήσεις και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και εντός των κόλπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφορές στην πορεία της ανάπτυξης το 2020, κάτι που έχει θολώσει τα νερά για τις προοπτικές του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ και Λάμδα “σήκωσαν” την άνοδο στο ΧΑ, καθώς έκλεισαν με κέρδη 2,32% και 2,06% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Titan, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Πειραιώς, χωρίς όμως καμία να διαμορφώνεται με απώλειες που να ξεπερνούν το 0,7%. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι Ελλάκτωρ και Φουρλής.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα