Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τις απώλειές τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς η προοπτική τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να μείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,31% στις 453,26 μονάδες, με τον κατασκευαστικό κλάδο να χάνει 0,9% και τις μετοχές τεχνολογίας να προσθέτουν 0,77%. Στην εβδομάδα, ο Stoxx 600 έχασε 1,6%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κάτω του 0,1% στις 15.557,90 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% στις 7.184,82 μονάδες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών.

Ο δείκτης HCOB PMI για τον κλάδο που ανακοινώνει η S&P Global κατρακύλησε σε χαμηλό 34 μηνών στις 43,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 46,0 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μόνος που έκλεισε έστω και οριακά σε θετικό έδαφος στις 7.683,91 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,46% στις 28.575,90 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%.

Στα εταιρικά νέα το φάρμακο Dato-DXd της AstraZeneca παρουσίασε θετικά αποτελέσματα σε μια δοκιμή για τη θεραπεία ενός κοινού τύπου του καρκίνου του μαστού. Η μετοχή της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Το γεγονός αυτής της εβδομάδας ήταν η συνεδρίαση της αμερικανικής Federal Reserve η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της, αλλά κράτησε επιθετικό τόνο όσον αφορά την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού, δείχνοντας ότι σχεδιάζει νέες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, αλλά και να κρατήσει σε αυξημένα επίπεδα τα επιτόκια της για μεγάλη χρονική περίοδο.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να κάνουν μια παύση στην εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης τους, αν και οι δύο τράπεζες ξεκαθάρισαν ότι θα επιστρέψουν στις αυξήσεις των επιτοκίων αν δουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επανέρχονται στην οικονομία. Την ίδια ημέρα οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας αύξησαν τα επιτόκια τους.

Στο μεταξύ, τα μάκρο που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες από 43,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα διαψεύδοντας τις ελπίδες των αναλυτών για ενίσχυση στις 44,0 μονάδες. Ο μεταποιητικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες από τα μέσα του 2022.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, το ισπανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,5% το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στη Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα