Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω φόβων για τη ζήτηση λόγω έξαρσης της πανδημίας

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου και με μεικτά πρόσημα την εβδομάδα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, η οποία υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την ζήτηση καθώς αυτή σε άλλες μεγάλες οικονομίες έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της πανδημίας.

“Η ευφορία στην αγορά πετρελαίου είναι αναμφίβολα ισχυρή, αλλά τα σημάδια της αγοράς από την Ασία είναι ανάμεικτα”, δήλωσε ο Michael Tran, αναλυτής της RBC Capital Markets.

“Η Κίνα, η παγκόσμια κινητήρια δύναμη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση κρουσμάτων και έχουν επιβληθεί lockdowns σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι νοσηλεύονται περισσότερα από 1.000 άτομα με κορονοϊό καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στα βόρεια της χώρας. Περίπου 20 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται υπό το καθεστώς lockdown στη χώρα.

“Η αυξανόμενη υγειονομική κρίση στην Κίνα έχει οδηγήσει σε πτώση του πετρελαίου καθώς είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στον κόσμο”, δήλωσε ο David Madden, αναλυτής αγορών στην CMC Markets UK.

Ο παγκόσμιος υπολογισμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 93 εκατομμύρια την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τα 1,99 εκατομμύρια. Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο υψηλότερος απολογισμός κρουσμάτων που άγγιξε τα 22,3 εκατομμύρια καθώς και ο υψηλότερος απολογισμός θανάτων που έφτασε τους 388,705, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του παγκόσμιου απολογισμού θανάτων.

Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 1,32 δολ. ή 2,3% και έκλεισε στα 55,10 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,6% σε επίπεδο εβδομάδας. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,21 δολ. ή 2,3% και έκλεισε στα 52,36 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 0,2%. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Σχετικά Νέα