Με απώλειες έκλεισε πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών

Οι υπάρχουσες επιλεκτικές πιέσεις επέδρασαν αρνητικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης κινήθηκε προς τις 930 μονάδες, μετά τις 15:00 διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, χάνοντας εκ νέου και τις 920 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 919,39 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 917,35 μονάδων (-0,68%) και 928,00 μονάδων (+0,47%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,93%, στις 2.287,32 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.231,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 849,90 μονάδες.

Είναι η δεύτερη συνεδρίαση που το ΧΑ κλείνει με αρνητικό πρόσημο, αλλά με τη συναλλακτική δραστηριότητα αισθητά χαμηλά. Ενδεικτικό μάλιστα της εικόνας είναι ότι σήμερα το 1/3 σχεδόν του όγκου που διακινήθηκε προήλθε από τη μετοχή της MIG, η οποία αντέδρασε στη φημολογία ότι η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση της εταιρείας συμμετοχών, στην οποία κατέχει το 32%.

Πάντως, μετά τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά ακολουθεί μια πλάγια κίνηση αφομοίωσης των επιπέδων, έως ότου τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αναλάβουν πιο δυναμικές πρωτοβουλίες. Όπως παρατηρεί ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, στην αγορά λείπουν τα επιχειρηματικά νέα που τόσο έχει ανάγκη μιας και μέχρι τώρα ο μόνος κλάδος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι το real estate. Το Ελληνικό θα είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά με το καζίνο να καθυστερεί σημαντικά το ξεκίνημα του έργου, ενώ ο τραπεζικός συνεχίζει να είναι το κλειδί για τη συνέχεια, θυμίζοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα επίπεδα του 2016. Ο τραπεζικός, άλλωστε, έχει σχηματίσει τριγωνικό σχηματισμό θυμίζοντας την σημαντικότητα του επιπέδου των 889 μονάδων, αν θέλει να δώσει συνέχιση της κίνησης ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει τις 833 μονάδες.

Επίσης, το ενδεχόμενο μίας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών οίκων, οι οποίοι βλέπουν τη χώρα να κάνει ντεμπούτο για το έτος με μία νέα έκδοση ομολόγου άμεσα. Πριν μερικές ημέρες η Citi έδωσε τις δικές τις εκτιμήσεις, ενώ και η Commerzbank, σύμφωνα με σημείωμα προς τους πελάτες της, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα σε αυτή την κίνηση. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως είναι πιθανό ακόμη και αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα να προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση χρέους, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια πρόβλεψη για τη διάρκειά της. Αναφέρει ωστόσο ότι η έκδοση μπορεί να γίνει την Τετάρτη ενώ το ύψος της θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί τη διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ό,τι φαίνεται έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή αυτών. Με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι “περίπατος στον κήπο” καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών. Κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Coca Cola έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Φουρλής, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς περιόρισε στο τέλος στο +2,99%, από +5,86% ενδοσυνεδριακά, ενώ ο Titan έκλεισε στο +1,04%, από το -1,25% ενδοσυνεδριακά. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,03%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα