Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, μετά την άνοδο αμερικανικών ομολόγων στον απόηχο των σημερινών μάκρο που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο α΄ τρίμηνο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο α΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαγράφοντας την πορεία για την -όπως αναμένεται- ισχυρότερη επίδοση φέτος, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.

Παράλληλα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο σημειώνει άνοδο σχεδόν κατά 5 μονάδες βάσης και κινείται στο 1,67%.

Η πτώση του χρυσού ήρθε και στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed και των δηλώσεων του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Υπενθυμίζεται πως η Federal Reserve αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, υποδηλώντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή στάσης παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η οικονομία και την άνοδο που καταγράφει ο πληθωρισμός. Στη δήλωση πολιτικής που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η Fed ανέφερε ότι “εν μέσω της προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν ενισχυθεί” τις τελευταίες έξι εβδομάδες. “Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος”, τόνισε χθες ο Πάουελ, προσθέτοντας: “Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου, έχασε 5,80 δολάρια ή 0,3% στα 1.768,10 δολάρια την ουγγιά, ενώ το ασήμι παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 13 cents ή 0,5% στα 25,98 δολάρια την ουγγιά.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) την Πέμπτη, έδειξαν ασθενή διεθνή ζήτηση για χρυσό το α’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, η διεθνής ζήτηση για χρυσό υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι, εν μέσω πτώσης των επενδύσεων σε χρυσό άνω του 70% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συνολική διεθνής ζήτηση για χρυσό για το τρίμηνο κυμάνθηκε στους 815,7 μετρικούς τόνους, μειωμένη κατά 23% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, ωστόσο ήταν “ισοδύναμη” με το δ’ τρίμηνο του 2020.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,1% στα 4,50 δολάρια τη λίβρα. Παράλληλα, η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου διολίσθησε 1,5% στα 1.194,90 δολάρια την ουγγιά ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου πρόσθεσε 0,8% στα 2.953 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα