Με απώλειες έκλεισε και σήμερα η Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη, καθώς μετά τη χθεσινή πτώση που προκάλεσε η κατοχύρωση κερδών από το ράλι της Δευτέρας, τις πωλήσεις στην αγορά σήμερα τροφοδότησαν η νέα άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα κατώτερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία και η έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ.

Η αγορά, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις προσυνεδριακές συναλλαγές στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επάρκεια εμβολίων για να εμβολιάσουν το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έως το τέλος Μαΐου, ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση επιφυλακτικά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τη νέα αύξηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ενισχύθηκε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 1,47%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εγείρει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve πριν ανακάμψουν πλήρως η οικονομία και η αγορά εργασίας.

Κι αυτό παρότι στελέχη της Fed επανέλαβαν ότι προτεραιότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παραμένει η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά και όχι ο πληθωρισμός, τουλάχιστον επί του παρόντος, διαβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι δεν αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων.

Το κλίμα επιβάρυναν όμως περαιτέρω τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι η ανάκαμψη θα έχει μια αργή και βασανιστική πορεία.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, αριθμός κατώτερος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μικρότερος από τον αναθεωρημένο αριθμό για τον Ιανουάριο που ήταν 195.000 θέσεις.

Εν τω μεταξύ, με ασθενέστερο ρυθμό κινήθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Institute for Supply Management, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αυξημένες ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις προμήθειες βασικών υλικών.

Και παρότι οι πωλήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επικεντρώνονταν κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, πιέζοντας χαμηλότερα τους S&P 500 και Nasdaq αλλά με τον Dow Jones να κινείται ανοδικά, ήρθε δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης η έκθεση της Federal Reserve για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, γνωστή και ως Beige Book, να επιβαρύνει το κλίμα και να επεκτείνει τις πωλήσεις σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ειδικότερα, η τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό στο ξεκίνημα του έτους, παρά την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η επιστροφής της ανάπτυξης θα απαιτήσει χρόνο.

Δείκτες – Στατιστικά
Έτσι, οι πωλητές πήραν προβάδισμα στο ταμπλό, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να απωλέσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες να υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασε να προσθέτει περίπου 100 μονάδες, φρέναρε πριν τη λήξη της συνεδρίασης και έκλεισε τελικά με απώλειες 121,43 μονάδων ή 0,39%, στις 31.270,09 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 επιτάχυνε τη διολίσθησή του και τερμάτισε την ημέρα στις 3.820 μονάδες, με τις απώλειές του να φτάνουν το 1,30%.

Ακόμη χειρότερη εικόνα εμφάνισε ο τεχνολογικός Nasdaq, που επίσης διεύρυνε τις απώλειές του στην τελική ευθεία, χάνοντας μάλιστα και το επίπεδο των 13.000 μονάδων, καθώς σημείωσε πτώση 2,7% και έκλεισε στις 12.997,75 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips μόλις 12 έκλεισαν με κέρδη, με τους τίτλους των Boeing, American Express και JPMorgan να ηγούνται της ανόδου με κέρδη 2,43%, 2,40% και 1,93% αντίστοιχα. Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce, Microsoft και Apple, με -3,50%, -2,70% και -2,45% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα