Με απώλειες έκλεισε η Wall Street

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, υποδηλώντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή στάσης παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η οικονομία και την άνοδο που καταγράφει ο πληθωρισμός.

Στη δήλωση πολιτικής που ακολούθησε τη συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η Fed αναφέρει ότι “εν μέσω της προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν ενισχυθεί” τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ακόμη και οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζουν βελτίωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που παραδέχθηκε επίσης ότι ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών δεν φαίνεται επί του παρόντος να ανησυχεί τη Fed. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε, μάλιστα, την πρόθεση της Federal Reserve αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί λίγο τον στόχο του 2% για “κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σχόλιο που ερμηνεύεται ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον.

“Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: “Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”.

“Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρεθεί σε τροχιά να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε επίσης ότι βλέπει μια λίγο μεγαλύτερη “αισιοδοξία” στις “αγορές μετοχών” και σε άλλους τομείς, αλλά απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε άλλους παράγοντας και όχι τόσο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

“Ορισμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές. Βλέπετε κάποια πράγματα στις κεφαλαιαγορές λίγο υπερτιμημένα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική, αλλά έχει ωστόσο τεράστια σχέση επίσης με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας”, δήλωσε ο Πάουελ.

“Αυτό είναι που στην πραγματικότητα κινεί τις αγορές τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε ο Πάουελ.

Δείκτες – Στατιστικά
Η ανακοίνωση των αποφάσεων της Fed προκάλεσε μια προσωρινή αντίδραση στο ταμπλό, που όμως δεν κράτησε, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να ολοκληρώσουν την ημέρα με απώλειες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, μείωσε πρόσκαιρα τις αρχικά υψηλότερες απώλειές του, ωστόσο δεν άντεξε μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά με απώλειες 0,48% στις 33.820,38 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Με οριακές απώλειες της τάξης του 0,08% και στις 4.183.29 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο S&P 500, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε στο “πράσινο” και μετά την ανακοίνωση της Fed σημείωσε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό.

Με απώλειες έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που λίγο μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, γύρισε σε θετικό έδαφος για να επιστρέψει εκ νέου στο “κοκκινο” και να τερματίσει 0,28% χαμηλότερα, στις 14.051,03 μονάδες.

Η εικόνα για τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips ήταν σχεδόν μοιρασμένοι, με 14 να ολοκληρώνουν την ημέρα ανοδικά και 16 με απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των Chevron (2,45%), Visa (1,54%) και American Express (1,45%), ενώ της πτώσης “προηγήθηκαν” οι Amgen (-7,22%), που ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, η Boeing (-2,88%), που εμφάνισε ζημιές υψηλότερες των εκτιμήσεων, και η Microsoft (-2,83%), παρότι τα μεγέθη της ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο για τρίτο διαδοχικό μήνα και ανήλθε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, αλλά η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αμερικανική οικονομία που ανακάμπτει ταχύτερα από άλλες χώρες.

Το εμπορικό χάσμα αγαθών αυξήθηκε κατά 4% στα 90,6 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 6,8% φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 232,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 142,1 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει πιο αργά από τις εισαγωγές, επειδή οι οικονομίες άλλων χωρών δεν επανέρχονται από το σοκ της υγειονομικής κρίσης τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα να είναι πιο ήπια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα