Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό ασκούν πιέσεις στις αγορές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,14% στις 433,95 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να διολισθαίνει κατά 2,8% και να ηγείται των απωλειών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε 1,36% στις 3.690,74 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,26% στις 14.007,76 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,07% στις 7.438,09 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.352,94 μονάδες με πτώση 1,20%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,89% στις 24.085,82 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01% στις 8.476,40 μονάδες.

Η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής εν μέσω προβληματισμού για τις αντοχές των οικονομιών στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από πολλά χρόνια μηδενικών επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες ότι αυτό που “χρειάζεται να δούμε είναι να υποχωρεί ο πληθωρισμός με ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο”, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να δει αυτή την υποχώρηση του πληθωρισμού. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών, ενώ έχει προγραμματίσει άλλες δύο αυξήσεις κατά 50 μ.β. την κάθε φορά μέσα στο καλοκαίρι.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 7,4% τον Απρίλιο του 2022, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Η αρχική μέτρηση του πληθωρισμού για τον Απρίλιο ήταν στο 7,5%, με τον δείκτη πάντως να παραμένει σε ιστορικό υψηλό και μετά την καθοδική αναθεώρηση από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών στο 9% τον Απρίλιο από 7% τον Μάρτιο. Η κεντρική τράπεζα της χώρας πραγματοποίησε την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της τον Μάιο, οδηγώντας το επιτόκιο της στο 1%, ενώ οι αγορές περιμένουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες παρά τον κίνδυνο η βρετανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες κινήσεις των μετοχών, η κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Siemens Gamesa σημείωσε άλμα άνω του 12,5% μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι η Siemens Energy ετοιμάζει προσφορά για την εξαγορά του υπόλοιπου της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα