Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, παρασυρόμενες από την αδυναμία των γαλλικών μετοχών εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μετά και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναλύουν τα στοιχεία της κατάθεσης του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία, εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να εισέλθει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε πολιτικό τέλμα. Οι ηγέτες της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά και η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρουν να σχηματίσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση, καθώς αμφότεροι δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών.

“Εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ δυσλειτουργική πολιτική κατάσταση, όπου επιπρόσθετα το πρώτο κόμμα έχει πολύ επιθετικά σχέδια δαπανών, ακόμη και αν δεν είναι το κόμμα που όλοι φοβόντουσαν ότι θα κερδίσει”, δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

Σε αυτό το κλίμα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ηγήθηκε των απωλειών, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,6%. Σημαντικό “χτύπημα” αποτέλεσε και η πτώση κατά 5,1% της μετοχής της γαλλικής εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes, η οποία μείωσε το στόχο της ετήσιας κερδοφορίας της λόγω “επιφυλακτικότητας των πελατών”, συμπαρασύροντας τον τεχνολογικό κλάδο σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -1,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μειώθηκε κατά 0,9%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση σε διάστημα ενός μήνα, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,32%. Η πλειονότητα των κλάδων κινήθηκαν στο “κόκκινο”, με αυτόν των λιανικών πωλήσεων να σημειώνει πτώση 1,65%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Invidior βυθίστηκε κατά σχεδόν 36%, αφότου μείωσε αισθητά την πρόβλεψη των ετήσιων κερδών της. Επίσης, η BP διολίσθησε κατά 4,2%, καθώς δήλωσε ότι αναμένει πως τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και οι αδύναμες συναλλαγές πετρελαίου θα πλήξουν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Η μετοχή συμπαρέσυρε τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τα κάτω κατά 1,5%. Πτώση 1,89% κατέγραψε και η NovoNordisk, έπειτα από έρευνα που έδειξε καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από φάρμακο της ανταγωνίστριας EliLilly.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX “έπεσε” κατά 1,28% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,66%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψαν πτώση 0,53% και 1,12% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα