Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών και εν αναμονή των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 455,85 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε οριακά 0,01% στις 15.900,53 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,2% και έκλεισε στις 7.229,45 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αποδυναμώθηκε επίσης 0,2% και διολίσθησε στις 7.481,99 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%.

Οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία κατέληξε με τα αμερικανικά επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα. Οι traders ελπίζουν να συλλέξουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Τα στοιχήματα της αγοράς υποδηλώνουν σχεδόν 100% πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσπάθησαν ενεργά να μετριάσουν τις προσδοκίες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται για μειώσεις επιτοκίων από το 2024 λόγω της απειλής της ύφεσης.

Σε ομιλία της σήμερα στο Βερολίνο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι η ώρα τώρα να αρχίσουμε να δηλώνουμε πως νικήσαμε” στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

“Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας και να μην βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε πρόωρα συμπεράσματα με βάση βραχυπρόθεσμες εξελίξεις”, ανέφερε.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν αμετάβλητα για τα επόμενα τρίμηνα, μια ημέρα αφότου ο Pablo Hernandez de Cos σημείωσε ότι ήταν “πρόωρο” να μιλά κανείς για μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα