Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από την αμφιταλάντευση που έδειξαν, ύστερα από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ..

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,75% στις 366,14 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 0,47% στις 12.428,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,21% στις 5.011,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,63% στις 6.342,05 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακά κέρδη 0,04% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,73%.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης ανακοίνωσε επέκταση κατά 600 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω Πανδημίας (PEPP). Η επέκταση του PEPP έρχεται πέραν των υφιστάμενων αγορών κρατικών ομολόγων ύψους 750 δισ. που καθορίστηκαν τον Μάρτιο, αυξάνοντας τη συνολική αξία των αγορών περιουσιακών στοιχείων σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χειρότερη οικονομική ύφεση της ζώνης του ευρώ μετά τον Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επενδυτικό συναίσθημα κλονίστηκε αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μια “άνευ προηγουμένου συρρίκνωση”. Η κεντρική τράπεζα ενημέρωσε τις προβλέψεις της, αναφέροντας ότι τώρα αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,7% φέτος, πριν ανακάμψει σε 5,2% ανάπτυξη το 2021 και 3,3% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές ήταν σημαντικά χειρότερες από τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επρόκειτο να ανακοινώσει διεύρυνση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, αναφέρει ότι αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο, σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με κέρδη άνω του 2% δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό ράλι που έχει πυροδοτήσει η αισιοδοξία των επενδυτών για την παγκόσμια ανάκαμψη καθώς οι μεγάλες οικονομίες επιστρέφουν σε ολοένα και πιο φυσιολογικούς ρυθμούς δραστηριότητας.

Αυτή την εύθραυστη επιστροφή στην κανονικότητα απειλούν ωστόσο οι βίαιες ταραχές στις ΗΠΑ στη σκιά της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, καθώς και ο κίνδυνος επανεμφάνισης εστιών μόλυνσης του νέου κορονοϊού στις κοινωνίες καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία της έρευνας που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες.

Ειδικότερα, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι λιανικές πωλήσεις κατρακύλησαν 11,7% από τον Μάρτιο, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 σημείωσαν βουτιά 19,6%.

Τα στοιχεία πάντως δεν επιβεβαίωσαν την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία βουτιά 19% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στις επιμέρους επιχειρήσεις, οι μετοχές της Remy Cointreau σημείωσαν άνοδο 8,1%, τη μεγαλύτερη του Stoxx 600, μετά την έκθεση κερδών, στην οποία η γαλλική εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών προέβλεπε ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο άλλο άκρο του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, οι μετοχές του βρετανικού κατασκευαστή ακινήτων Hammerson είχαν απώλειες 15% καθώς οι επενδυτές εξαργύρωσαν ένα σημαντικό ράλι κατά το πρώτο μισό της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση ότι οι μεγαλύτερες οικοδομές της θα ανοίξουν ξανά από τις 15 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα