Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, την επικείμενη αύξηση επιτοκίων, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 424,40 μονάδες, ενώ νωρίτερα υφίστατο βαρύτερο πλήγμα. Ο κλάδος των βασικών πόρων υποχώρησε κατά 3%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα βασικά χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, έχασε 0,94%, στις 3.613,43 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,64% στις 13.739,64 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,01% στις 6.206,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατρακύλησε κατά 1,56% στις 7.233,34 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,67% στις 23.566,23 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,35%, στις 8.200,40 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο μιας ήπιας -τουλάχιστον- αποκλιμάκωσης των τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει την Federal Reserve σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Πιο ειδικά, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,3% τον Απρίλιο, επιβραδύνοντας από το 8,5% του Μαρτίου, αλλά ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,1%.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας οδήγησαν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της. Η τράπεζα έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, ενώ σχεδιάζει μέσα στο καλοκαίρι να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι του πληθωρισμού θα μπορούσε να υποχρεώσει την Fed σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, κατά 75 μ.β. τους επόμενους μήνες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε 0,1% τον Μάρτιο αλλά αναπτύχθηκε 0,8% στο α’ τρίμηνο του 2022 συνολικά, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

“Η νομισματική πολιτική στον τρέχον περιβάλλον αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και πλέον το βάρος πέφτει στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο της ύφεσης”, ανέφερε ο Bob Parker, μέλος της επιτροπής Επενδύσεων στην Quilvest Wealth Management.

Στην Ευρώπη, αποτελέσματα εντός της ημέρας ανακοίνωσαν οι Veolia, Bouygues, Aegon, Allianz, Commerzbank, RWE, Siemens και Zurich Insurance.

Η μετοχή της BMW βυθίστηκε κατά άνω του 8%, καθώς άρχισε να διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα, ενώ η μετοχή της Siemens έχασε 2,5%. Τα καθαρά κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν περίπου στο μιεσό, στα 1,21 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους (β’ τρίμηνο χρήσης), καθώς ενέγραψε απώλειες 600 εκατ. ευρώ λόγω της εξόδου του από τη Ρωσία.

Στον πυθμένα του Stoxx 600, η γερμανική παραγωγός χαλκού Aurubis έχασε περί το 9%, ενώ η μετοχή της ισπανικής Telefonica κέρδισε άνω του 2,6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων του αναμενομένου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα