Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν την πρώτη μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της νευρικότητας που έχει φέρει στις αγορές η αναμονή για τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Μετά από μια διήμερη συνεδρίαση, οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Fed και τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη για το πότε η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως και νεότερα για το πότε η τράπεζα εξετάζει αλλαγή στην επιτοκιακή της πολιτική.

Στα της Ευρώπης, τα φώτα βρίσκονται στραμμένα στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας την ερχόμενη Κυριακή, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στο σοσιαλδημοκρατικό SPD έναντι του συντηρητικού συνασπισμού των CDU/CSU.

Εξάλλου, ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία προκαλεί η κατάσταση στην κινεζική Evergrande, με την εταιρεία προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 1,69% στις 454.03 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 2,09% στις 4.044 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,85% στις 6.904 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2,34% στις 15.128 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,74% στις 6.455 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB το Μιλάνο έπεσε 2,52% στις 25.062 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,16% στις 8.659 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα