Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη έκλεισε και σήμερα τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσπάθειες που έκανε ενδοσυνεδριακά να απορροφήσει τις πιέσεις να αποδεικνύονται πολύτιμες, κόντρα στην τραπεζική διόρθωση και τις επιλεκτικές κινήσεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 1.258,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.258,17 μονάδων (+0,60%) και 1.245,02 μονάδων (-0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 166,20 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,50 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,17 εκατ. τεμάχια αξίας 57,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 3.054,45 μονάδες, ενώ στο +1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.868,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,30% στις 1.017,07 μον.

Εστίαση σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπορεί ο τζίρος να έφτασε στα μέσα επίπεδα των τελευταίων ημερών, εντούτοις η δομή του δείχνει ότι εστίασε σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, ειδικά σε Alpha Bank και Jumbo, αλλά και στο πακέτο της απόκτησης του 7,5% της EpsilonNet από την Εθνική, το οποίο ανέβασε τις συναλλαγές κατά 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Εθνική Τράπεζα είχε δεσμευτική συμφωνία για την αγορά ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της EpsilonNet από τον βασικό μέτοχο, Γιάννη Μίχο, σε τιμή 7,4/μετοχή ευρώ (η οποία πραγματοποιήθηκε), καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης περαιτέρω ποσοστού 7,5%.

Πέραν αυτών όμως, το ΧΑ έδειξε ότι χρειάζεται τη ρευστότητα των πρόσφατων κερδών και των βραχυπρόθεσμων κυρίως χαρτοφυλακίων προκειμένου να έχει τα απαραίτητα καύσιμα σε μια αγορά που ακολουθεί σταθερή ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, ήταν μια άνοδος που “χρώσταγε” τα τελευταία χρόνια η αγορά, η οποία “τρέχει” τώρα να καλύψει το χάσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως διαπιστώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπροστά μας έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση με την αγορά απλά να ζητάει αυτοδυναμία για επιβεβαίωση, μιας και το ένα και μεγάλο γεγονός είναι η επενδυτική βαθμίδα. Οι επενδυτικοί οίκοι έχουν δικαίωμα, εκτός από τις ημερομηνίες αξιολόγησης, να προχωρήσουν σε έκτακτες. Η λογική βέβαια λέει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η ουσιαστική πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου όπου η DBRS θα έχει όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει σε επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, δεν βιαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Ένα δυνατό νέο συνήθως ισοδυναμεί με διόρθωση, έστω σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η αγορά όσο προεξοφλεί αργά τα νέα τόσο πιο υγιής είναι μία άνοδος. Την περίοδο του 2008-2016 οι ανοδικές κινήσεις ήταν πολύ γρήγορες, με τις πτώσεις να είναι πολλαπλάσιες σε χρόνο. Στην παρούσα περίοδο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δύο περιπτώσεις είναι κλασικά χαρακτηριστικά μίας bear και μίας bull αγοράς.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Λάμδα ξεχώρισαν με τα κέρδη του 2% που σημείωσαν, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Τιτάν. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Alpha Bank και Aegean.

Στον αντίποδα, Eurobank και ΟΤΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 1,61% και 1% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Εθνική και Quest. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα