Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αν και κράτησε χαμηλά τις συναλλαγές του τη σημερινή μέρα (πλην ελάχιστων τίτλων), συνεχίζει το ανοδικό του σερί, “ρίχνοντας” μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία τα κάστρα των αντιστάσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,2% στις 1.064,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.064,43 μονάδων (+2,2%) και 1.043,81 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 129,60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 95,93 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,33 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,26% στις 2.588,52 μονάδες, ενώ στο +1,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.601,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,64% στις 829,65 μονάδες.

Η MIG βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο ενόψει της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς, με τη μετοχή να κλείνει και σήμερα στο limit up, το τρίτο συνεχόμενο. Μάλιστα, συσσωρεύτηκαν πάνω από 93 εκατ. τεμάχια προς αγορά, με τον όγκο να φτάνει στα 48 εκατ. τεμάχια. Από τις 26 Ιανουαρίου, όταν άρχισε το ράλι η μετοχή της MIG, η άνοδος είναι ήδη ξεπερνά το 300%, με το σημερινό +29,91% να προστίθεται στην εκρηκτική της πορεία.

Άνοδος, άνοδος, άνοδος…
Με μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις από την αρχή του έτους, με ελάχιστα ποσοστά μάλιστα, το ΧΑ έχει βάλει πλώρη για την όγδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, βλέποντας με μεγαλύτερες προσδοκίες την παραμονή του σε τετραψήφια επίπεδα. Επιχειρηματικά deals, προοπτική επιβράδυνσης της νομισματικής σύσφιξης, επενδυτική βαθμίδα και ισχυρή κερδοφορία είναι λίγοι από τους καταλύτες που αποτυπώνονται πλέον σε μια αγορά που είχε τα εχέγγυα αλλά είχε “βαλτώσει” την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι, η αγορά έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό βατήρα για υψηλότερα επίπεδα, διευρύνοντας κι άλλο το σερί της σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, σήμερα ξεπέρασε και τις 1.050 μονάδες, τις οποίες είχε δει τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2014, διασπώντας τις αντιστάσεις με χαμηλές συναλλαγές (τις τελευταίες ημέρες) και χωρίς μεγάλες δυσκολίες.

“Ενεργοποίηση” κεφαλαίων
Η αγορά μετά από χρόνια απεγκλωβίζει χαρτοφυλάκια που είχαν να κινηθούν πολλά χρόνια. Σε αυτό συνηγορεί και η αύξηση των ενεργών κωδικών που έφτασαν τις 34.000, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Και σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση της αγοράς, όπως ήταν και λογικό για να αλλάξει επίπεδο, έγινε μονοτασικά με αποτέλεσμα την ανατροφοδότησή της είτε από τους πωλητές που έσπευσαν να αγοράσουν είτε από το νέο χρήμα που μπήκε στο σύστημα.

Φυσικά, όλοι αυτοί “κάτι βλέπουν” ή έχουν σχεδιάσει για τις εταιρείες (τουλάχιστον αυτές που θα παραμείνουν στο ταμπλό). Σε αυτή την αγορά οι πάντες αισθάνονται ευφορία, παρόλα αυτά είναι και η περίοδος που κάποιος μπορεί να κάνει εύκολα λάθος που θα του στοιχίσει σε δεύτερο χρόνο, προειδοποιεί ο κ. Ζαχαράκης. Η αλήθεια είναι ότι η διάσπαση των 950 μονάδων, έχει ανοίξει μεγάλο δρόμο για τα υψηλά του 2014, παρόλα αυτά πάντα δίνονται ευκαιρίες για αυτούς που έχασαν τον τρένο.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Eurobank και Coca Cola να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Autohellas.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Aegean και ΟΠΑΠ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει με απώλειες 1,57%, ήτοι η μόνη μετοχή στον FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα