Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να παραμένει σε μία ήπια τροχιά, αλλά αυτή συντηρεί το θετικό του πρόσημο, κόντρα στη νευρικότητα που συντηρείται τόσο από εσωτερικά όσο και από διεθνή μέτωπα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 915,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 917,83 μονάδων (+0,83%) και 910,75 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,76 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,93 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 883,61 χιλ. τεμάχια.

Χτίζει “ανάχωμα” από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 2.218,59 μονάδες, ενώ στο +0,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.387,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 625,53 μον.

Με τα μέτωπα που προκάλεσαν τη διόρθωση της Παρασκευής και της Δευτέρας να παραμένουν ανοιχτά, το ΧΑ έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί αρχικά και να ανακτήσει σχεδόν 10 μονάδες πάνω από τις κρίσιμες στηρίξεις. Βέβαια, δεν μπορεί να αναλάβει ρίσκο χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση το βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των κινήσεων της, καθώς αναμένει τις αποφάσεις των τραπεζικών διοικήσεων για τις αλλαγές στην τιμολογιακή και επιτοκιακή τους πολιτική.

Όπως σημειώνεται και από αρκετούς εγχώριους και ξένους αναλυτές, εάν δεν οριστικοποιηθούν και αποσαφηνιστούν οι αλλαγές στην τιμολογιακή και καταθετική πολιτική των τραπεζών, η επιφυλακτικότητα θα συντηρείται, καθώς ουδείς θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την επίπτωση των αλλαγών στους ισολογισμούς του κλάδου. Μέχρι στιγμής, από τα πρώτα μηνύματα των διοικήσεων, οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η επίπτωση θα είναι διαχειρίσιμη, όμως ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος, λόγω και της απουσίας συγκεκριμένων μέτρων.

Αυτό όμως που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι η χώρα εισέρχεται πλέον για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει ένα πιο ισχυρό κοινωνικό πρόσημο στις ερχόμενες αποφάσεις της. Αν και ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια ξένοι αναλυτές, είναι μικρός, εκείνος του παγώματος κρίσιμων αποφάσεων ίσως είναι μεγαλύτερος. Και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αποφάσεις που σε ένα μη εκλογικό έτος θα ήταν πιο θετικές.

Πάντως, η Citigroup δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν κορεστεί, ενώ το consenus τιμολογεί μία πτώση στα EPS, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και απαισιόδοξο, εάν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023, όπως και εκτιμά η πλειοψηφία των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευθούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024 θα ανακάμψουν κατά 12,6%.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 3,16%, με τη ΔΕΗ και τον Σαράντη να κλείνουν στο +2,28% και 2,09% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Quest, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ κοντά στο +1% η άνοδος σε Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Motor Oil και Aegean, με τον Τιτάν να κλείνει αμετάβλητος. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Coca Cola και η Λάμδα έκλεισαν με μικρή πτώση, ενώ η Εθνική έχασε 1,34%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα