Με άνοδο έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ωστόσο σημείωσαν ισχυρές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφοντας το χειρότερο 5νθήμερο από τον Φεβρουάριο.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνει η ανησυχία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής αλλά και η νέα έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές βλέπουν την Federal Reserve να ετοιμάζεται να μειώσει την τόνωση που προσφέρει στην αμερικανική οικονομία μέσω του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ το μήνα καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ότι πλησιάζει στους στόχους της.

Η Fed πλησιάζει στην αλλαγή της πολιτικής της την ίδια στιγμή πάντως που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει πιο υπομονετική στάση, επισημαίνοντας τους κινδύνους στην οικονομία από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο 0,33% στις 468,80 μονάδες, με τον κλάδο της λιανικής να ηγείται των κερδών. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης διολίσθησε κατά 1,5% στη χειρότερη επίδοση του από τον Φεβρουάριο σε επίπεδο 5νθημέρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,27% στις 15.808,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 6.626,11 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,41% στις 7.087,90 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,04% στις 25.918,27 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,15% στις 8.915,30 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης των τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα στη Γερμανία αυξήθηκε 10,4% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης από τον Ιανουάριο του 1975, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, τόνισε η Destatis.

“Τα στοιχεία της Παρασκευής δείχνουν ότι το πραγματικό εμπόδιο στη γερμανική βιομηχανική ανάκαμψη δεν είναι πλέον η πανδημία, αλλά θέματα που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα”, τονίζει στέλεχος της Accenture.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9% τον Ιούλιο

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο.

Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα