Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης με τους επενδυτές να παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα αλλά και τα φρέσκα οικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,83% στις 433,90 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά πετύχει νέο ρεκόρ. Οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ανόδου με κέρδη 1,4%.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,79% στις 13.789 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,9% στις 6.111 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,02% στις 7.457 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,01%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,78%.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης, συνολικά 74.185 περιπτώσεις του νέου κοροναϊού είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα, με τους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τους 2.000. Μια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό των νέων κρουσμάτων έδωσε ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, με τους αναλυτές πάντως να παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού.

Την επενδυτική ψυχολογία στηρίζουν και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει πληγεί από την επιδημία. Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να φέρει σε επαφή τα εργοστάσια της χώρας με εταιρείες τεχνολογίας για να εντοπίσουν πιθανές αδυναμίες στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

Μετοχές

Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές της Puma με άλμα 11% καθώς τα αποτελέσματα της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις Η εταιρεία προειδοποίησε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου θα επηρεαστούν από την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα.

Παράλληλα, η Deutsche Telekom AG ενισχύθηκε 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 78% το 2019. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός εκτίμησε ότι και το επόμενο διάστημα τα έσοδα του θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Κέρδη 2,5% σημείωσε ο τίτλος της Adidas παρά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι τα μεγέθη της στην Κίνα έχουν υποχωρήσει σχεδόν 85% λόγω της επιδημίας.

Από το μέτωπο των μάκρο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης κατέγραψε πλεόνασμα €33 δισ. τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το 2019 συνολικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα €362 δισ. (3,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) σε σύγκριση με πλεόνασμα €359 δισ. (3,1% του ΑΕΠ) το 2018, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικά Νέα