Site icon The Indicator

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αισιοδοξία που αφορά κυρίως στην καλυτέρευση της κατάστασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, φαίνεται πως επιστρέφει. Παρ’ όλα αυτά στο πίσω μέρος του κεφαλιού των επενδυτών υπάρχει η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, στο μέλλον καθώς κλιμακώνεται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,47%, στις 391,79 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών προσθέτει 1,6%, καθώς η πλειονότητα των κλάδων κατέγραψε κέρδη.

Στο ταμπλό, ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, σημείωσε άνοδο 0,39%, στις 3.545,88 μονάδες. Ο γερμανικός DAX είχε κέρδη 0,75%, στις 12.380,94 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,36%, στις 5.640,58 και τον βρετανικό FTSE 100 να “κερδίζει” 1,02%, στις 7.426,21.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “κέρδισε” 0,32% και ο ισπανικός IBEX 35 0,60%.

Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογο του τον περασμένο Ιούλιο. Στην εν λόγω επικοινωνία ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον ηγέτη της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνες για τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου, Τζον Μπάιντεν.

Στις καταγγελίες του ο πληροφοριοδότης αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του, ενώ αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποκρύψει τα αρχεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, κλιμακώνοντας την κόντρα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Υποστηρικτικά στο κλίμα λειτουργούν οι προσδοκίες για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας μετά τις θετικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ τις τελευταίες ημέρες. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο CNBC.

Oι πολιτικές εξελίξεις εντός ευρωπαϊκών συνόρων επίσης έπαιξαν ρόλο στις κινήσεις των επενδυτών. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε μια γερμανική εφημερίδα ότι η Βρετανία θα είναι υπεύθυνη αν δεν βρεθεί μια συμφωνία Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι μετά την σφοδρή αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο την προηγούμενη ημέρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, με τους Εργατικούς να απαντούν ότι εάν θέλει πρόωρες εκλογές θα πρέπει πρώτα να πάρει παράταση για το Brexit.

Τα ανησυχητικά ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν επίσης στο επίκεντρο της Παρασκευής, καθώς το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης εισήλθε στα πιο αδύναμα επίπεδα, από τον Φεβρουάριο του 2015, πέφτοντας από 103,1 τον Αύγουστο σε 101,7 το Σεπτέμβριο.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Σεπτέμβριο βελτιώθηκε ελαφρά στο -6,5 από -7,1 τον Αύγουστο, ενώ τα μέτρα για το επιχειρηματικό κλίμα μειώθηκαν σε -0,22 το Σεπτέμβριο από +0,12 τον Αύγουστο. Τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι ο δείκτης για την εμπιστοσύνη στον κλάδο της βιομηχανίας κατρακύλησε στο -8,8 το Σεπτέμβριο από -5,8 τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.

Exit mobile version