Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας στη σκιά των ανησυχιών για έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% στις 483,08 μονάδες.

Ο δείκτης κατρακύλησε 1,5% χθες στη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου ενάμιση μήνα εν μέσω ενός νέου ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς οι επενδυτές περιμένουν αυξήσεις των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνίστησε σήμερα στην άνοδο, σημειώνοντας άλμα 1,9% μετά από συνολικές απώλειες σχεδόν 8% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,1% στις 15.941,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,95% στις 7.183,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,6% στις 7.491,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,6%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής στην Ιταλία μειώθηκαν τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποδυναμώθηκαν εν όψει της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, εξαιτίας της Όμικρον. Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,4% μετά από την άνοδο των τριών προηγουμένων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat.

Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία αυξήθηκε κατακόρυφα τον Νοέμβριο μετά από την πτώση του προηγουμένου μήνα, σε μια ένδειξη ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε στα μέσα του δ΄ τριμήνου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία, ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα