

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σήμερα θετικά, αλλά όχι να δώσει το μήνυμα ότι οι λόγοι που έδωσαν το προηγούμενο εξαήμερο πτωτικό σερί έχουν εκλείψει.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 860,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 873,35 μονάδων (1,65%) και 848,84 μονάδων (1,20%). Ο τζίρος ανήλθε στα 105,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,59 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 396,64 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 2.075,86 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.393,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 577,02 μονάδες.
Πρωταγωνίστρια η νευρικότητα
H συμβολή της Coca Cola, ήταν καταλυτική σήμερα ώστε να μπορέσει η αγορά να βρει τα στηρίγματα έναντι στην έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα που εμφάνισε, ειδικά με τις συνεχείς αλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους. Σημαντική ήταν και η συμβολή του διεθνούς κλίματος, με τις αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ να προσπαθούν σήμερα να σπάσουν τον πτωτικό κύκλο, που έχει οδηγήσει στα όρια της bear market τους περισσότερους δείκτες.
Η σημερινή νευρικότητα συνδέθηκε από αρκετούς αναλυτές από τις επικείμενες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της εξαμηνιαίας αναθεώρησης, οι οποίες αναμένονται την Πέμπτη. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Ιουνίου 2022, ενώ την προηγούμενη συνεδρίαση της εφαρμογής η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζεται αυξημένη, καθώς οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους τόσο όσον αφορά τις μεταβολές στις μετοχές όσο και τις σταθμίσεις.
Και όλα αυτά την ώρα που η JP Morgan τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η “κανονικότητα” είναι εφικτή. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι στο εξής ο κλάδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μέσο τραπεζικό story με “λίγη ανάπτυξη και κάποια απόδοση κεφαλαίου”, περιορίζοντας τις τιμές των μετοχών χαμηλότερα από τα επίπεδα της δίκαιης αποτίμησης.
Αυξάνεται ο βαθμός κινδύνου
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο βαθμός κινδύνου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να προσεγγίζει σήμερα ακόμη και τη ζώνη του 3,6%, ενδεικτικό της αναδίπλωσης πολλών κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Όπως άλλωστε επισημαίνει σήμερα και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, οι επίμονα υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξάνουν τις εκτιμήσεις των αγορών για άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης σε θετικό έδαφος, κάτι που έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο σε ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα και στις προοπτικές της πίστωσης προς εγχώριους καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για “ανώμαλη προσγείωση” της παγκόσμιας ανάπτυξης, που έχουν οδηγήσει τον Nasdaq σε χαμηλό ενός έτους, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ΧΑ, με τον ΓΔ να κινείται σε χαμηλό “μόλις” 6 εβδομάδων. Ατυχής η διεθνής συγκυρία για την Λεωφόρο Αθηνών, που δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πλήρως θετικούς καταλύτες, όπως οι αξιοσημείωτες ανακοινώσεις κερδοφορίας και μερισμάτων από αρκετες εισηγμένες, οι εισροές λόγω των πολυαναμενόμενων αλλαγών στους δείκτες MSCI και η αισιοδοξία για την δυναμική της επικείμενης τουριστικής σεζόν.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo, η Coca Cola και ο Σαράντης σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Aegean και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΑΔΜΗΕ, Titan, Μυτιληναίος, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 4,14%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο -2,12%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Quest, Motor Oil και Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Εθνική.
πηγή capital.gr
Σχετικά Νέα
Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία επιστημόνων και σκέψεις στον ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα
Mε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων να εξετάζεται στη χώρα μας.
Κρούσμα λέπρας εντοπίστηκε στην Ελλάδα – Ο ασθενής νοσηλεύεται στο «Αττικόν»
Την ύπαρξη κρούσματος λέπρας ασθενούς που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων.
Θεσσαλονίκη: Αίσιο τέλος για τη 17χρονη Αθανασία- Βρέθηκε σε δασική περιοχή στο Φίλυρο
Η περιπέτεια της Αθανασίας Μ., 17 ετών, έληξε σήμερα το μεσημέρι δίνοντας τέλος στην.
Σαντορίνη: Τουρίστρια βρέθηκε νεκρή στην καμπίνα της σε κρουαζιερόπλοιο – Μυστήριο με τον θάνατό της
Μυστήριο με μια επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη, καθώς βρέθηκε νεκρή μέσα στην καμπίνα της, από τον ναυτικό πράκτορα.