Μάθημα με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής από τα ΑΕΙ – Πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, οι οποίες θα έχουν ψηφιστεί εντός του επόμενου εξαμήνου, ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε «φίλτρα εισαγωγής» στις σχολές, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική του, ενώ προσέφερε στήριξη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Γαλανού από τον «Φιλελευθέρο», για τις κατηγορίες που προσάπτονται στην κυβέρνησή του περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, όπως στο πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου υπήρχε προβληματισμός, ειδικά για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά πιστεύω έχω κάνει πολλά και έχω περισσότερα να κάνω».

«Οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι εκ φύσεως μακροχρόνιες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα χρόνο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι κυβερνούμε 14 μήνες και θα ήταν άδικο να κριθούμε για όλα στον πρώτο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλω να θυμίσω κάτι προφανές, το Άσυλο, μια σημαντική παρέμβαση που απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μου πείτε αν θυμίζει την κατάσταση πριν. Η κανονικότητα και η συνήθεια μας κάνει να ξεχνάμε ορισμένες φορές πώς ήταν τα πράγματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Στο θέμα των πανεπιστημίων έχουν ήδη ψηφίσει την εθνική αρχή της Ανώτατης Εκπαίδευσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες, αλλά πρέπει να μπουν κάποια φίλτρα».

Όπως εξήγησε, «προξενεί αρνητική εντύπωση να δίνει κανείς λευκή κόλλα και να περνάει σε πανεπιστήμιο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχολές που δεν έχουν ζήτηση. Αυτό είναι το ζήτημα και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις για όσες σχολές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς».

«Σκοπός μας δεν είναι να βγάζουμε πτυχιούχους με ένα πτυχίο για να λένε ότι έχουνε ένα πτυχίο και είναι πτυχιούχοι», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την Παιδεία τους επόμενος μήνες, με το οποίο θα ορίζει και μάθημα με ελάχιστον βαθμό εισαγωγής κάθε τμήμα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μπαίνει στο Μαθηματικό κάποιος που έγραψε 3 στα μαθηματικά».

«Βρισκόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με την παραγωγική κοινότητα, η οποία μας δεν υπάρχουν ειδικότητες. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άκριτη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Πολλά τμήματα που δημιουργήθηκαν, με πελατειακούς λόγους, ενώ πολλά από αυτά έχουμε βάλει σε αναστολή», πρόσθεσε.

«Κάνω την αυτοκριτική, δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο, αλλά έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το πού πρέπει να κινηθούμε, κι εγώ και η υπουργός Παιδείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τα νομοσχέδια θα είναι ψηφισμένα εντός έξι μηνών», επανέλαβε και σημείωσε ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα στοιχειώδους ευθύνης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Όταν το κράτος προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία σε κάθε Έλληνα, αυτό ενέχει και ένα στοιχείο αδιαφορίας να μπαίνει στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα», κατέληξε

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα